Umificatorul umezește aerul și atât! Nu trebuie confundat cu un aparat care purifică aerul dintr-o încăpere și care ar putea fi de folos persoanelor cu alergii severe și cu astm.

Umidificatorul trebuie să mențină o umiditate a atmosferei din casă de la 40% la 60%, așa cum trebuie să fie condițiile ideale pentru plămâni și pentru întregul aparat respirator.

Cum funcționează umidificatorul

O dată pornit, acest aparat începe să emane aburi reci. El trebuie să aibă un rezervor de 1 litru pentru a face față unei camere mari și trebuie să îl alimentezi doar cu apă distilată, pentru ca aburii să nu capete niciun miros neplăcut. Mai poate fi folosită și apa de la robinet, dar numai fiartă și răcită în prealabil.

De ce este bine să îl folosești

Aburul rece nu îți dă senzația de frig, dar oferă un confort persoanelor care au probleme cu respirația și cu bolile de piele care se pot agrava într-o atmosferă prea uscată și caldă. De asemenea, umidificatorul poate fi de folos în camera bebelușilor, dacă aerul este prea uscat. Dar trebuie măsurată înainte umiditatea din cameră cu un higrometru și abia apoi pus în funcțiune umidificatorul, numai dacă este cazul.

Copiii mici pot avea adesea nasul uscat și sinusurile inflamate din această cauză sau buzele crăpate de la uscăciune. Dacă folosești acest aparat corect și menții atmosfera ușor umedă în camera lor, problemele de acest gen se vor ameliora.

Cu certitudine, este mai confortabil și mai igienic decât cearșafurile umede sau vasele cu apă puse pe calorifere în timpul iernii. Iar modelele cu ultrasunete sunt mult mai silențioase, mai economice și distribuie umiditatea uniform într-o cameră.

Când nu este recomandat umidificatorul

Dacă ai o atmosferă echilibrată în casă, iar umiditatea nu scade sub 40% – 50%, nu este nevoie de umidificator.

Acest aparat trebuie ținut cât mai departe de nasul și de ochii copiilor, dar și de aparatura electrică. Cel mai bine este să îl amplasezi pe un dulap înalt, astfel încât să nu ajungă o cantitate prea mare de aburi direct către cei mici.

De asemenea, umidificatorul trebuie folosit doar la nevoie. Umiditatea în exces poate favoriza înmulțirea bacteriilor și a sporilor de mucegai.

Folosit excesiv, el face condens și deteriorează aparatura electronică din cameră.

De asemenea, filtrul trebuie curățat foarte  des și trebuie folosită doar apă distilată.

sursa foto: 123rf.com