Citește cu atenție eticheta de pe sticla cu uleiul de măsline pe care vrei să îl cumperi. Unii producători sunt corecți și menționează dacă este ulei extravirgin de măsline, dacă este ulei de primă presă și presat la rece sau dacă este combinat cu alte uleiuri vegetale, precum cel de floarea soarelui sau de porumb și rapiță.

Cum se falsifică uleiul de măsline

Dar mulți alți producători pun pe piață ulei de măsline contrafăcut, ulei presat din turtițe de măsline și amestecat cu alte uleiuri vegetale ieftine. Uleiul de măsline este considerat cel mai sănătos, dar, din păcate, este și uleiul cel mai des falsificat de producători, deoarece este un ulei foarte scump și greu de produs.

Spre exemplu, câteva zeci de companii din Italia au fost depistate, în 2014, că adăugau clorofilă în uleiul de rapiță și arome sintetice pentru a obține un ulei similar cu cel de măsline.

Până și companiile cu vechime și cu certificate pot vinde ulei de măsline combinat cu alte uleiuri și arome sintetice. În acest caz pe etichetă se menționează că este ulei de măsline virgin, nu extravirgin, sau ulei de măsline din a doua presă.

Iată cum să recunoști un ulei de măsline de calitate

În primul rând, trebuie să știi că uleiul de măsline bun, extravirgin, are un miros și o aromă specifică. El miroase puternic a sâmbure de măsline, ușor amărui și pătrunzător, cu o ușoară esență lemnoasă.

Când îl guști, uleiul de măsline extravirgin pare foarte greu și gras, dar se topește imediat și nu îți lasă un gust de grăsime greu de tolerat pe limbă.

O altă metodă este metoda frigiderului. Păstrat la rece, uleiul de măsline pur începe după aproximativ 3 – 4 ore să se solifice. Devine mat, capătă o culoare mai deschisă și pare opac, deoarece el conține doar grăsimi monosaturate, care se solidifică la temperaturi joase.

Trebuie să mai știi că uleiul de măsline este foarte sensibil la temperaturi ridicate și la lumină. De aceea, uleiul vândut în sticle maronii sau verzi, pe care scrie extravirgin, ar trebui să fie un ulei bun. Dacă găsești ulei de măsline în recipiente transparente, acesta este cu siguranță contrafăcut.

Citește pe etichetă și aciditatea uleiului. Aceasta nu trebuie să fie mai mare de 0,8. Fiind obținut din măsline proaspete, uleiul acesta are un termen de valabilitate mult mai mic decât alte uleiuri vegetale. De aceea, trebuie să cumperi un ulei cu o valabilitate de cel mult 3 – 6 luni de la data la care îl cumperi tu.