Cătina crește în special în zona montană, sub forma unui arbust cu ramificații multiple, iar fructele sale au forma unor bobițe de culoare portocalie. Utilizată încă din antichitate atât ca aliment, dar și în scopuri terapeutice și cosmetice, cătina este apreciată și azi, studii recente reconfirmându-i valoarea, dar dezvăluind și alte efecte pozitive ale acesteia pentru sănătate.

I se mai spune „regina vitaminei C”, deoarece această vitamină se găsește în cantitate foarte mare în compoziția sa. Cătina conține și alte elemente esențiale organismului – este plină de antioxidanți, vitaminele A, B, E, calciu, magneziu, fier, potasiu, zinc, fitosteroli sau acizi grași esențiali de tip Omega.

Fructele de cătină pot fi consumate ca atare, dar și în piureuri de fructe, siropuri și sucuri cu efect tonic, pentru a aromatiza diverse preparate culinare ori în combinație cu miere. Efecte favorabile pentru sănătate și frumusețe are și uleiul de cătină, care se poate obține din semințele sau din pulpa fructelor. Descoperă în continuare ce beneficii are acest tip de ulei pentru pielea, părul și unghiile tale.

Uleiul de cătină tonifică și hidratează pielea

Uleiul de cătină este unul dintre cele mai apreciate remedii pentru îngrijirea și tratarea pielii. Datorită compoziției sale bogate în vitamine, licopen și caroten – cel care îi dă culoarea portocalie –, are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, regenerante și cicatrizante.

Acest ulei hidratează și tonifică pielea, vindecă arsurile, eczemele, tăieturile sau zgârieturile. Aplicat cu regularitate pe ten, ajută la estomparea ridurilor, iar substanțele sale active stimulează refacerea colagenului și previn depigmentările cauzate de îmbătrânire. Uleiul de cătină se aplică întotdeauna pe pielea curată, se lasă să acționeze 15 minute, iar apoi se poate șterge.

Cremă hidratantă pentru mâini cu ulei de cătină

Ai nevoie de 10-15 picături ulei de cătină, 60 g ceară de albine și câteva picături ulei de lavandă (sau un alt ulei esențial). Ingredientele se pun într-un vas din sticlă, la bain-marie, până ce se topește ceara. Se dă deoparte, se lasă la răcorit, iar apoi compoziția se amestecă până se obține o loțiune cremoasă. Se transferă într-un borcănel care se închide bine. Crema catifelează și hidratează eficient mâinile.

Uleiul de cătină regenerează părul

Folosit în mod regulat, uleiul de cătină face adevărate minuni pentru podoaba noastră capilară. Acest produs cosmetic unic are efecte benefice atât asupra firelor de păr, cât și a scalpului – stimulează creșterea părului, calmează mâncărimile și iritațiile scalpului, elimină mătreața, întărește rădăcinile, reface firele degradate ca urmare a acțiunii produselor de colorare și de styling sau a aparatelor de uscat și coafat.

Mască pentru repararea părului deteriorat

Ingrediente necesare: 2 linguri ulei de cătină, 2 linguri ulei de măsline, o lingură smântână, un ou. Acestea se amestecă până rezultă o pastă care se întinde pe scalp și pe păr. Capul se acoperă cu o cască de duș sau cu un prosop, pentru 2-3 ore. Părul se clătește apoi cu șampon. Remediul se poate aplica săptămânal și ajută la hidratarea și revigorarea podoabei capilare.

Uleiul de cătină întărește unghiile

În cazul în care unghiile sunt fragile, se exfoliază, sunt pătate, prezintă un aspect neregulat sau suferă de diverse micoze, uleiul de cătină este de mare ajutor. Este de ajuns să ne masăm cuticulele și unghiile în fiecare seară, timp de două săptămâni, cu acest ulei, iar rezultatele nu vor întârzia să apară – unghiile vor deveni mai sănătoase, mai puternice și mai lucioase.

Citește și: 6 măști cosmetice cu banane ușor de preparat acasă

Citește și: Trucuri de machiaj pentru tenul ridat

Citește și: Rutina săptămânală pentru picioare îngrijite în anotimpul rece