Iubitorii de câini care doreau să afle ce vârstă au patrupedele lor, transformată în anii unui om, înmulțeau vârsta lor cu 7. Astfel, se considera că un câine de 1 an, are 7 ani în vârsta noastră, dar realitatea este cu totul alta. Trebuie luate în calcul rasa și înălțimea câinilor, deoarece câinii de talie mică trăiesc mult mai mult decât cei de talie mare.

Maturizarea sexuală și speranța de viață

Câinii mici ajung la maturitate mai devreme, dar au o viață mai lungă. Iar câinii de talie au nevoie de o perioadă mai lungă de timp pentru a se maturiza, dar trăiesc mai puțin. În ceea ce privește câinii de talie medie, există și aici diferențe mari. Spre exemplu, un buldog are o speranță de viață de numai 6 ani, în schimb pudelul poate atinge și 15 ani.

Cum se calculează corect vârsta unui câine – Uite cum afli câți ani are câinele tău

În primii doi ani de viață, vârsta câinelui este determinată de mărime. Pentru câinii mici se înmulțește un an calendaristic cu 12,5. În cazul câinilor de talie medie, se înmulțește fiecare an cu 10,5, iar în cazul raselor mari, cu 9.

După vârsta de 3 ani, intră în calcul mulți alți factori, mărimea, rasa, greutatea, rezistența la efort și chiar sterilizarea. Conform studiilor din ultimii ani, s-a observat că speranța de viață a câinilor sterilizați crește cu aproximativ 2 ani, față de cei care nu au fost castrați.

Iată și un tabel, publicat de webmd.com conform căruia poți aproxima vârsta câinelui tău în anii umani.

varsta-cainelui

sursa foto: 123rf.com