Cine nu iubeşte trandafirii? Tufele cu flori bogate şi viu colorate înnobilează orice grădină. Ca să te bucuri anul viitor de trandafirii parfumaţi, septembrie este perioada ideală să îi înmulțești sau să cultivi tufe tinere în grădina ta.

Se cunosc aproape 200 de specii de trandafiri, mici cu o coroană ca o tufă, cu trunchiuri înalte de 1,50 m, urcători sau pletoşi. Foarte apreciaţi sunt trandafirii pentru dulceaţă, din speciile Rosa demascena şi Rosa centifolia. Ca să înflorească abundent, trebuie să alegi un loc însorit în grădină, adăpostit de vânt şi curenţi reci. Cea mai simplă metodă de înmulţire este prin butaşi, dar nu se poate aplica la toate soiurile. Numai lăstarii mlădioşi, cu lemnul moale, pot dezvolta rădăcini în pământ. Speciile care se înmulţesc cel mai uşor prin butaşi sunt cele cu florile aşezate în buchet sau trandafirii urcători.

Toamna poţi îngrăşa pământul din jurul tufei de trandafiri cu sare potasică sau gunoi de păsări.

Cum obţii butaşii de trandafiri

Ultima jumătate a lunii septembrie este perioada indicată să tai lăstarii care au înflorit, cu o lungime de 10, maximum 45 de cm. La vârful lăstarului se lasă numai două frunze. Lăstarul se crestează cu un briceag subţire la bază, sub primul nod, şi la vârf, deasupra ultimului nod. Butaşul se înfige apoi direct în pământ puţin nisipos sau în ghiveci, se acoperă cu un borcan şi se pulverizează cu apă zilnic în primele 3 săptămâni. Butaşii se mai obţin şi din ramurile groase, anuale, care se taie lungi de 15 sau 25 cm după căderea frunzelor. Aceştia se păstrează în pivniţă, în nisip umezit şi se plantează primăvara în grădină.

Plantarea tufelor mature

butasi

Toamna, în septembrie sau octombrie, poţi planta şi tufele cumpărate, dacă nu doreşti să faci singură butaşii. Îndepărtează celofanul care acoperă rădăcinile şi taie-le pe cele lungi şi groase la 20 cm, iar pe cele subţiri la câţiva centimetri. Din mănunchiul de ramuri păstrează cel mult patru şi scurtează-le la patru sau cinci muguri. Sapă o groapă mare, de jumătate de metru adâncime, şi adaugă în ea o pastă din pământ, bălegar şi apă. Acoperă trandafirul cu mraniţă, udă bine și ridică un muşuroi la baza plantei să fie protejată de îngheț peste iarnă.

Taie florile ofilite ca să nu facă fructe și semințe, deoarece butaşii sunt mai viguroşi din ramuri pe care nu au crescut fructele.

Trandafirii trebuie protejați de ger, oricât ar fi de bătrâni

Nu lăsa trandafirii pradă frigului şi îngheţului peste iarnă. Îmbracă tufele în paie, frunze de porumb şi folii de plastic. Primăvara, când îndepărtezi protecţia, trebuie să tai din ramuri, să rămână cel mult cinci la fiecare tufă, şi să le scurtezi pe cele mai lungi. Doar la trandafirii urcători se lasă ramuri anuale lungi de 50-150 cm.

credit foto: 123rf.com