Primii brazi artificiali arătau cu totul diferit de ceea ce știm azi. În zilele noastre, brazii artificiali de Crăciun sunt tot mai frumoși, tot mai decorativi și tot mai căutați.

Împodobiți cu fire strălucitoare sau cu fibră optică, ornați cu zăpadă sau cu diverse figurine, brazii artificiali se găsesc aproape în fiecare casă. Chiar dacă mulți oameni preferă brazii naturali datorită parfumului de cetină, brazii artificiali rezistă ani de zile și au numeroase avantaje pentru care au devenit atât de populari. Uimitoare este însă istoria lor!

Unde și când au apărut primii brazi artificiali de Crăciun

Obiceiul de a decora casele cu brazi de Crăciun a devenit tot mai popular în Germania, la începutul secolului al XII-lea. De aici s-a răspândit destul de repede în Europa, dar și în America, datorită imigranților germani.

La început, germanii foloseau brazi de dimensiuni mai mici pe care îi atârnau în mijlocul casei de tavan, cu vârful în jos. Pe la începutul secolului al XVI-lea, deja se obișnuia să se folosească brazi mai mari, care erau montați pe un suport de lemn în mijlocul casei și erau decorați cu fructe și cu mici decorațiuni din sticlă.

brad din pene de gasca

Tot în secolul XVI, în Germania au apărut primele târguri de Crăciun, unde se vindeau dulciuri, bucate tradiționale, globuri și decorațiuni de brad, dar și brazi. Germanii aveau obiceiul de a tăia partea superioară a brazilor falnici, vârful care era mai ușor de transportat și de montat în case. Dar brazii fără vârf nu pot supraviețui. Copacii mureau treptat și, în câțiva ani, brazii mutilați de Crăciun se uscau complet.

Astfel că germanii au inventat bradul artificial, pentru a-și proteja pădurile de brazi. În anul 1880 au apărut pe piață primii brazi artificiali de Crăciun făcuți din pene de gâscă vopsite cu verde și lipite pe ”crenguțe” din sârmă. Aceștia aveau dimensiuni variate, de la cei mai mici de 10 cm, până la brazi de jumătate de metru sau chiar de doi metri – pentru toate buzunarele.  

Brazii artificiali și… periile de toaletă

Brad realizat de compania Addis Brush

Brazii artificiali cu pene de gâscă aveau totuși crenguțele moi și fragile și nu puteau susține prea multe ornamente. Era firesc să apară brazi artificiali noi, mai rezistenți și mult mai ușor de fabricat, deoarece brazii din pene necesitau o muncă minuțioasă și laborioasă. Nu era ușor să prinzi cu sârmă mii de pene și să le aranjezi astfel încât să arate ca acele de brad!

La începutul anilor 1900, o companie britanică, Addis Brush Company, a venit cu o idee mai bună și a inventat bradul artificial cu păr aspru de la animale…

Compania britanică era cunoscută drept cea care a inventat prima perie de toaletă, făcută din fire de păr aspre de la porci, cai și vite, răsucite pe un cotor din sârmă. Folosind aceeași tehnică, ei au realizat crengi artificiale cu fire de păr aspre vospite cu verde. Bradul lor semăna cu un buchet de perii de toaletă… dar era mult mai ieftin și putea fi decorat cu tot felul de globuri, fructe, nuci sau fundițe.

La scurt timp după invenția din Marea Britanie au apărut și brazii din aluminiu și brazii din plastic din America, iar primii brazi artificiali de Crăciun, făcuți din pene sau fire de păr au fost dați uitării.