Tuberozele sunt originare din America de Sud, iubesc mult soarele și căldura și înfloresc din luna iunie până la începutul toamnei. Florile alb-roz, cu o coroniță de petale dispuse în formă de stea, sunt deosebit de parfumate. Pe partea pe care le bate soarele dimineața capătă mici puncte roșii.

O singură tulpină poate avea 10 – 15 flori, în funcție de calitatea pământului în care sunt cultivate.

Cum se cultivă corect tuberozele

Bulbii se plantează în luna aprilie în ghivece adânci, cu pământ bogat format din mraniță, pământ de țelină și turbă. Se udă periodic, astfel încât bulbii să prindă viață și să încolțească.

florile de tuberoze sunt delicat parfumate

Spre sfârșitul lunii mai, bulbii de tuberoze se transplantează în grădină, într-un loc special amenajat, cu același pământ bogat și hrănitor. Se sapă bine pământul și se mărunțește pentru a fi cât mai bine drenat, pentru că bulbii nu suportă umezeala excesivă.

Bulbii floriferi ajung la aproximativ 10 cm diametru. Cei mai mici, se vor dezvolta timp de un an sau doi în pământ până vor ajunge la dimensiunea necesară pentru a face flori.

Iarna, tuberozele trebuie protejate

Aceste plante nu tolerează frigul, de aceea, în luna octombrie trebuie tăiate tijele și bulbii trebuie scoși din pământ. Se lasă să se usuce, se curăță de pământ și se păstrează în cutii de carton, în pungi de hârtie perforate, la temperaturi de aproximativ 20 de grade. Dacă le este cald iarna, bulbii vor face mai multe flori în primăvara viitoare.

Câteva sfaturi esențiale

  • Tuberozele se plantează la soare, ferite de vânt și curenți reci de aer;
  • Se udă regulat, dar nu se lasă apa să băltească în jurul plantelor;
  • Se adaugă îngrășăminte solubile în apă doar în perioada de înflorire.

Citește și modul în care trebuie cultivate gladiolele, care necesită îngrijiri atente ca și tuberozele.