De la alegerea notelor potrivite pentru tipul de piele până la identificarea tipului de parfum pentru diferite ocazii, sunt câteva elemente de care este bine să ții cont când îți alegi parfumul.

Clasificarea parfumurilor

Documentarea este cheia când vine vorba să îți alegi un parfum. Citește despre diferitele tipuri de parfumuri, ce arome și note sunt cel mai des întâlnite, dar și care sunt principalele ingredientele folosite.

Fie că e vorba despre parfumuri dama, fie despre parfumuri barbati, ce este important de știut este faptul că rezistența produsului ales depinde de concentrația uleiului de parfum în alcool și apă. Astfel, există diferențe notabile între apa de colonie, apa de toaletă, apa de parfum și parfum.

Apa de colonie este produsul cu cea mai mică concentrație de uleiuri de parfum, între 2% și 4%. Din acest motiv, rezistă pe piele aproximativ două ore. Nici apa de toaletă nu are o concentrație de uleiuri de parfum prea mare, aceasta fiind între 5% și 15%. Este însă un produs mai rezistent, persistând pe piele pâna la trei ore.

Una dintre cele mai folosite produse este apa de parfum. Aceasta rezistă pe piele până la cinci ore, datorită concentrației ridicate de uleiuri de parfum, între 15% și 20%. Cel mai rezistent produs este parfumul, care are o concentrație de uleiuri de peste 20% și poate reziste pe piele până la opt ore. Parfumul este, de altfel, și cel mai scump produs de acest fel.

Diferența dintre notele unui parfum

Dacă deja ai o colecție de parfumuri, nu va fi greu să îți dai seama care sunt notele dominante și să poți alege cu mai multă ușurință aromele potrivite pentru tine.

Îți plac aromele florale sau preferi notele orientale? Ori poate te încântă mai mult mirosul fresh al citricelor. Dacă știi deja ce note preferi, poți folosi aceste informații ca punct de plecare pentru alegerea unui nou produs.

Parfumurile au, în general, note de vârf, note de mijloc și note de bază. 

În momentul pulverizării pe piele, aroma care se simte face parte din categoria notelor de vârf. În ceea ce privește notele de mijloc (cunoscute și sub denumirea de notele inimii), acestea pot fi evidente din primul moment în care parfumul este aplicat pe piele, însă, de regulă, este nevoie de 10 până la 30 de minute pentru a-și face cu adevărat simțită prezența. Nu în ultimul rând, notele de bază sunt cele care persistă cel mai mult și, de fapt, au rolul de a fixa aroma.

Testarea parfumurilor

Poate ți s-a întâmplat și ție să fii încântată de anumite mirosuri și să te întrebi ce parfumuri folosesc persoanele din jurul tău. Însă, trebuie să știi că pielea are un „cod unic“ de hormoni și feromoni, care poate schimba semnificativ aroma unui parfum. Din acest motiv, este recomandat să testezi un parfum, înainte să îl achiziționezi. Aplică o cantitate mică pe încheietura mâinii și așteaptă câteva minute înainte să simți cum miroase parfumul pe piele ta.

Mirosul este cel mai puternic simț al oamenilor și poate genera emoții puternice. De aceea, este important să nu te grăbești când îți alegi un parfum și să îți acorzi timp să simți cu adevărat aroma produsului ales pe pielea ta.

Sursă foto: Unsplash