Orice schimbare în comportamentul pisicii tale trebuie să fie un semnal de alarmă. Nu întodeauna este un semn de boală, dar există și acest risc. Dacă pisica ta își schimbă locul de dormit, dacă miaună mai mult sau, din contră, a devenit apatică, trebuie să fii mai atentă la cum se simte. Lipsa poftei de mâncare, schimbarea la culoare a excrementelor, mirosul urât al respirației ei sunt indicii evidente că pisica ta este bolnavă. Iată și cele mai răspândite afecțiuni și semnele specifice care te ajută să le descoperi la timp.

Cistita: dacă pisica ta a făcut de mai multe ori infecții urinare sau ale vezicii, este posibil să sufere și de cistită cronică. Primul semn al bolii este prezența sângelui în urină și dificultăți la urinare, simptome pe care le poate avea și dacă are pietre la rinichi. Cere imediat sfatul unui veterinar și, după aplicarea tratamentului, continuă cu o dietă bazată pe hrană uscată concepută special pentru problemele urinare. Ai grijă ca procentul de magneziu din hrana ei să fie cât mai scăzut, deoarece acest mineral favorizează formarea pietrelor la vezică. Pisica trebuie să aibă la dispoziție apă proaspătă și să te asiguri că bea cât mai des, și un loc cald în care să se odihnească.

Diabetul: la fel ca în cazul oamenilor, pisicile grase riscă să sufere și de boli cronice precum diabetul. Este o boală rară la felinele tinere, dar tot mai întâlnită la pisicile în vârstă, care nu au o dietă echilibrată. Dacă pisica ta suferă de această boală, va scădea în greutate, chiar dacă se alimentează mai des, va fi mai apatică și va dormi mai mult. Trebuie să iei legătura cu medicul veterinar pentru tratamentul de rigoare și să respecți o dietă strictă. În crizele hipoglicemice, pisica începe să se simtă foarte rău, tremură, salivează abundent și își pierde energia.

Bolile de rinichi: sunt foarte periculoase pentru că nu există simptome evidente decât în faza în care boala este prea avansată. Primul semn care trebuie să te îngrijoreze este setea excesivă, urmată de urinări frecvente. În cazul acesta, mergi de urgență la veterinar și fă un test complet de analize pentru a depista orice problem.

Bolile de ficat: la baza lor poate sta o infecție, o intoxicație sau chiar otrăvire, precum și alte afecțiuni pe care numai un medic veterinar le poate diagnostica și trata. Dacă pisica începe să vomite, dacă are diaree sau regurgitează hrana, dacă este apatică sau are febră, nu ezita să mergi imediat la un specialist.

Probleme cu gingiile și dinții: verifică periodic dantura și gingiile pisicii, să fie curate, să nu își schimbe culoare și să nu fie acoperite de tartru. De mica, este bine să îi cumperi produse pentru îngrijirea danturii și să o înveți să se hrănească și cu hrană uscată. Dacă își sparge sau își rupe un canin, problema nu trebuie trecută cu vederea, ci trebuie să apelezi imediat la un chirurg veterinar pentru a îndepărta dintele cu probleme.

credit foto: 123rf.com