Untul nu curăță prea bine guma lipită de blugi

Guma lipită de haine, de păr sau de încălțăminte este destul de dificil de curățat, mai ales dacă este genul acela de gumă foarte lipicioasă. Unele sfaturi de pe internet spun că putem folosi untul pentru a dezlipi guma lipită. În realitate, untul nu funcționează chiar atât de bine. Este mult mai ușor de dezlipit guma cu ulei, decât cu unt.

Oțetul și bicarbonatul nu merg bine împreună

Reacția dintre oțet și bicarbonat este spectaculoasă și îți dă impresia că poate curăța orice depunere de grăsime, petele, rugina sau piatra de pe chiuvetă. În realitate, dacă le combini, nu obții decât spumă și… un lichid inert. Oțetul este acid, bicarbonatul este o bază, astfel că se anulează unul pe celălalt.

Dacă vrei să funcționeze, trebuie să le folosești pe rând. Bicarbonatul poate curăța petele de grăsime, dar fără să folosești oțet. Iar oțetul poate curăța piatra, grăsimea, depunerile din chiuvetă, dar fără să îl ”stingi” cu bicarbonat.

Trucuri vechi de curățenie inutile

Apa sărată nu previne decolorarea hainelor

Am înmuiat hainele roșii și negre care se decolorează, în apă caldă cu sare, apoi le-am spălat. S-au decolorat ca de obicei. Apa sărată nu ajută culoarea să se fixeze în țesătură.

Dacă hainele sunt vopsite cu vopseluri de proastă calitate, nicio sare din lume nu le mai salvează. Un efect cât de cât bun în acest sens îl are oțetul. Dacă ții blugii sau hainele negre la înmuiat în oțet, și apoi le clătești și le speli, vopseaua nu se mai decolorează atât de mult.

Fixativul scoate petele de ruj și de mascara

Este unul dintre acele trucuri vechi de curățenie care funcționa acum câțiva ani, când fixativul era fabricat cu o concentrație mare de alcool. Produsele moderne nu mai conțin atât de mult alcool sau chiar deloc, astfel că fixativul nu mai scoate la fel de bine petele de ruj. Dar le poți curăța cu alcool sanitar sau vodkă.

Oțetul și detergentul de vase elimină mirosul de animale

Oțetul poate să curețe parțial petele de urină lăsate de animalele de casă, dar nu este suficient de puternic pentru a îndepărta toate urmele și mirosul atât de neplăcut. Nici dacă îl combini cu detergent de vase nu funcționează mai bine. Ai nevoie de produse profesionale pentru un rezultat foarte bun.

Petele de vin roșu se scot cu vin alb

Ai încercat vreodată acest truc? Nici nu te sfătuiesc, pentru că vinul alb într-adevăr decolorează vinul roșu, dar în urma lui poate rămâne o pată gălbuie persistentă. De ce să strici vinul alb, când poți să folosești apă oxigenată, care este mult mai eficientă. Și apoi să speli imediat de mână zona pătată de un detergent bun contra petelor.

foto: Shutterstock