Toate gospodinele folosesc oțetul din vin la curățarea petelor de calcar, de rugină, la împrospătarea covoarelor și perdelelor. Dar am adunat din sfaturile lor mult mai multe întrebuințări decât știam noi.

Oțetul din vin redă frumusețea lemnului

Ușile din lemn natur din apartament sau mobila din lemn arată elegant și trebuie protejate. De aceea, este bine să știi că există o soluție foarte simplă în care se folosește oțetul din vin pentru a păstra lemnul curat și lucios. Un pahar de apă caldă se amestecă cu 3 linguri de ulei de măsline și 2 linguri de oțet. Emulsia se agită bine și se folosește cu o lavetă care nu lasă scame pe obiectele de lemn din casă, chiar dacă sunt lăcuite sau nu.

Ce soluție cu oțet face minuni cu mobila din piele naturală

Dacă ai fotolii, canapele sau tabureți îmbrăcați în piele naturală, dar pare mătuită și obosită, ar fi bine să le revitalizezi cu o soluție simplă și ieftină. Încălzește 3 linguri de ulei din semințe de in, apoi adaugă 3 linguri de oțet. Amestecă bine și folosește soluția să lustruiești suprafețele din piele naturală, dar și ghetele, cizmele sau gențile din piele.

Scoate mirosurile neplăcute din borcane și cutii

Când găsești borcane sau cutii vechi prin cămară, nefolosite de luni de zile, este posibil ca mirosul să fie neplăcut. Dar poți scăpa de el, dacă le speli bine cu detergent de vase apoi le lași peste noapte cu un deget de oțet în ele și le închizi capacele.

Luciu pentru mânerele și butoanele din bronz, alamă sau cupru

Dacă ai prin casă diverse accesorii din alamă sau bronz, mânere, butoane, decorațiuni vechi… folosește oțetul din vin să le dai un luciu frumos, fără să le afecteze culoarea. Se face o pastă densă din oțet cu praf de copt, atât cât să aibă consistența unei creme pentru mâini, și se lustruiesc toate obiectele din metal cu această pastă.

Oțetul curăță expresorul de cafea

Dacă observi depuneri în cana de sticlă de la expresor, nu te chinui să cureți cu vreo pastă abrazivă, pentru că lase urme urâte. Pune apă și oțet așa cum pui apă și cafea, pornește expresorul și așteaptă câteva ore. Oțetul va dizvolva depunerile și cana se poate curăța ușor cu un burete fin de vase. Același sfat îl poți folosi și pentru ceainic.

Oțet pentru covorașele din mașină

Mai vechi sau mai noi, covorașele din mașină au micile lor defecte. Fie sunt pline de urme și pete care nu ies doar cu apă și detergent, fie miros puternic a cauciuc. Cumpără câteva sticle de oțet și un lighean încăpător. Pune covorașele în lighean și toarnă oțet atât cât să le acoperi. Lasă oțetul să acționeze câteva ore, apoi spală covorașele cu apă caldă și un detergent lichid obișnuit. Vor ieși ca noi și vei scăpa de miros.

Dezinfectează bolurile animalelor de companie

Ai grijă să nu folosești cine știe ce substanțe abrazive, detergenți sau dezinfectanți pe bază de clor pentru a igieniza bolurile de hrană și de apă ale animalelor de companie. Folosește doar oțet. Lasă bolurile să stea în oțet câteva ore, apoi clătește-le cu apă fierbinte. Așteaptă să se usuce și să dispară mirosul de oțet și le poți pune mâncare în ele din nou.