Încălțămintea albă se pătează ușor, se înnegrește de la praf sau se îngălbenește dacă încercăm să o spălăm cu detergent obișnuit. Este o adevărată provocare să îți păstrezi tenișii albi ca scoși din cutie, de-a lungul verii, sau să cureți talpa sandalelor să rămână albă ca la început. Dar cu trucurile noastre vei reuși!

În primul rând, protejează încălțămintea!

Cumpără un spray pentru pantofii din piele, care protejează împotriva prafului și a ploii. Îl găsești în magazinele de încălțăminte și folosește-l periodic, din două în două săptămâni pentru a-ți proteja sandalele albe sau pantofii sport din piele albă. Pulverizează sprayul atât pe suprafața pantofului, cât și pe talpă, mai ales dacă este albă.

Tot în magazinele de încălțăminte găsești și soluții pentru întreținerea tenișilor sau a sandalelor din materiale textile. Sprayul pentru încălțămintea din până previne depunerea prafului, apariția petelor și a dungilor negre.

Curăță praful de pe încălțămintea albă imediat ce ajungi acasă cu o perie moale, iar cu o lavetă moale și umedă îndepărtează petele de ploaie sau de praf. Astfel, încălțămintea se va păstra frumoasă mai multă vreme.

Ce să NU faci!

Ferește-te să speli încălțămintea albă din plastic sau din pânză cu detergent obișnuit de rufe sau cu paste abrazive care conțin înălbitori. După prima spălare, va arăta bine, dar după mai multe spălări, detergentul va îngălbeni talpa din cauciuc și va ataca pânza, care se va îngălbeni și ea. Pe de altă parte, orice înălbitor conține substanțe colorate care vor lăsa pete pe încălțăminte. Nu este indicat nici să speli încălțămintea în mașina de spălat, deși este foarte comod și multe mașini moderne au inclus acest program. Se deteriorează mai repede și se îngălbenește în timp, în plus talpa sau marginile lipite se pot dezlipi nu vei mai putea purta tenișii tăi preferați.

Trucuri pentru petele dificile

Cea mai bună soluție pentru talpa albă care se îngălbenește este pasta de dinți. Freacă marginea tălpii cu o periuță de dinți veche și cu pastă, indiferent cât este de ieftină. Dacă o cureți periodic, cel puțin o dată pe săptămână, se va păstra albă toată vara.

Dacă au apărut pete galbene pe tenișii din pânză albă, folosește apă oxigenată, pe care o poți cumpăra de la orice farmacie. Spală bine încălțămintea cu apă oxigenată, folosind un burete moale și lasă o jumătate de oră să acționeze, apoi clătește cu apă caldă. Când se vor usca, tenișii vor fi din nou albi.

Petele de iarbă se curăță bine mai întâi cu alcool sanitar, apoi cu o soluție din apă caldă și săpun lichid. La final, tenișii se clătesc cu apă rece și se lasă la uscat la umbră, nu în plin soare, deoarece pot apărea pete galbene pe pânza curată.

sursa foto: Foter.com