Fă-ți singură produse de curățat baia și vei face economii. Soluțiile din comerț sunt mai ușor de aplicat, dar nu sunt toate eficiente. Există însă multe alte metode simple prin care îți poți păstra baia curată zi de zi, așa cum îți dorești.

Lavoarul și blatul pe care este montat se pătează în fiecare zi cu urme de apă și săpun, cu produse cosmetice sau cu depuneri de calcar. Evită bureții cu sârmă sau materialele abrazive, când vrei să le cureți, folosește doar bureți moi ca să nu le zgârii. Dacă unele pete persistă, presară praf de copt pe ele și freacă ușor cu un burete umed. Este soluția cea mai bună pentru orice tip de material, pentru faianță, pentru granit și chiar pentru blatul laminat, care este mai delicat. Petele de rugină de pe chiuvetă, cadă sau faianță pot fi curățate cu o soluție dintr-o lingură de pulbere de borax amestecată cu suc de lămâie, până devine o pastă omogenă. Trebuie să freci petele dificile cu această pastă, să o lași să acționeze câteva minute, apoi să clătești cu apă caldă. De asemenea, vasul de toaletă poate fi dezinfectat eficient, dacă îl speli cu o soluție din 4 litri de apă caldă și o cană de borax pulbere. Folosește mănuși de protecție și o perie din plastic.

Soluții rapide pentru oglinzi

Cea mai simplă metodă de a curăța oglinda este să amesteci jumătate de litru de apă caldă cu o treime de ceașcă de amoniac sau de oțet. După ce cureți petele de pe oglindă cu această soluție, lustruiește cu o lavetă moale și uscată. Pentru un luciu fără cusur, poți să cureți oglinda cu o bucată mototolită de ziar înmuiată în puțin oțet. Șterge bine fiecare pată, până se usucă oglinda, iar la final curăță ultimele urme cu o lavetă uscată sau cu un prosop din hârtie moale.

Oțet și alte metode pentru obiectele cromate

Bateriile cromate se pătează ușor cu reziduurile din apă, cu timpul se depune calcarul și va fi mai greu de curățat. Dar, dacă le ștergi săptămânal cu o soluție din apă și oțet, vei preveni depunerile greu de curățat. Dacă para dușului este înfundată cu piatră, pune-o într-un borcan cu apă și câteva linguri de oțet sau în suc de lămâie proaspăt stors și lasă-l să acționeze câteva ore. Calcarul depus se va desprinde ușor și îl poți curăța cu un burete moale, să nu zgârii suprafața cromată. Balsamul de rufe, diluat cu puțină apă caldă, este și el o soluție excelentă să previi depunerile de calcar. Folosește o scobitoare să cureți periodic găurile de la para dușului, ca să nu se mai înfunde.

sursa foto: 123rf.com