Carnea dulce de miel are numeroase beneficii pentru organism și ar merita consumată mai des, nu doar la masa de Paște. Este o sursă bogată de proteine care se digeră ușor, o sursă bună de fier și seleniu și conține acizi grași benefici care ajută corpul să fabrice mai multă energie. Iată de ce este atât de bună friptura de miel din ziua de Paște și iată și câteva trucuri pe care le poți folosi la prepararea ei.

Mici secrete să scapi de mirosul de miel

Cea mai bună carne de miel și cea care miroase mai puțin a seu este carnea de la un animal crescut cu iarbă, care cântărește în jur de 10 – 12 kilograme. Cu cât este mai fraged mielul cu atât este mai dulce și miroase mai puțin a oaie. Ideal ar fi un miel care nu depășește 8 kilograme, indiciu care arată că nu are mai mult de 5 – 6 luni.

Lasă carnea de miel tăiată subțire ca pentru friptură, în lapte clocotit, până se răcește. Apoi, poate fi împănată cu diverse condimente, să fie pusă la cuptor.

La fel de bun este vinul roșu de buturugă în care adaugi un pumn de usturoi tăiat subțire. În acest vin trebuie să stea carnea de miel peste noapte, înainte de a o pregăti.

Metode noi și savuroase

Dacă în vechime femeile frecau energic friptura de miel cu usturoi, cimbru și sare grunjoasă să scape de mirosul specific, azi cunoaștem alte condimente, mai delicate, dar la fel de eficiente.

Feliile de friptură trebuie curățate bine de grăsime, deoarece aceasta are mirosul specific. Apoi se stropesc din belșug cu lămâie, și se freacă după câteva ore cu lămâie și sare grunjoasă.

Carnea de friptură trebuie să stea într-o marinată, cel puțin 5 ore, pe bază de vin, lămâie, oțet de mere și condimente puternice precum cimbru, rozmarin, usturoi, ceapă verde, piper negru sau ghimbir.

Se mai poate face un baiț delicios care frăgezește carnea și îndepărtează definitiv mirosul de miel. Se fierb 2 litri de apă și se adaugă boabe de muștar, dafin, coriandru, cimbru, usturoi și se dă în clocot. Se lasă apoi să se răcească și se adaugă 2 căni de oțet din vin și 2 – 3 lingurițe de bicarbonat. Se pun fleicile pentru friptură în tavă și se toarnă peste carne baițul cu oțet. Se lasă până a doua zi, când friptura merge la cuptor.

Principalele ingrediente pentru marinata de miel

Carnea de miel trebuie să stea la marinat peste noapte, înainte de a fi gătită. Iar marinata trebui să aibă la bază câteva ingrediente lichide acide precum iaurtul, vinul și sucul de lămâie.

Dacă faci o marinată pe bază de iaurt, adaugă usturoi, ceapă verde și mentă zdrobite la mojar, apoi piper, sare și rozmarin.

Dacă faci baiț pentru friptura de miel pe bază de ulei și vin, folosește un vin aspru și roșu și adaugă piper, tarhon, usturoi, cimbru, mărar, busuioc și sare.

Cum să pregătești friptura de miel deja marinată

Carnea se crestează pe alocuri și poate fi împănată cu usturoi și unt sau cu bucățele de slănină subțiri și condimentate cu sare și praf de usturoi.

Pulpa de miel să gătește la 200 sau 220 de grade, timp de 30 de minute, dacă vrei să fie mai suculentă, sau 45 de minute, dacă vrei să fie bine făcută și să fie pielea crocantă.

După ce se coace carnea, las-o să stea acoperită în cuptor încă 15 minute înainte de a o servi. Astfel, friptura de miel absoarbe o parte din sosul din tavă cu toate aromele pe care le-ai adăugat.

Sosul care rămâne în tavă poate fi îmbunătățit cu unt și pus peste friptură în momentul în care o porționezi.