Toamna ne umplem cămara cu nuci și alune, bine coapte și aromate. Sunt delicioase, sunt sănătoase și îți asigură aportul necesar de grăsimi bune în sezonul rece. Dar iată câteva trucuri care te ajută când spargi nuci sau alune și când vrei să le folosești la prăjituri.

Nu ocoli nici nucile exotice precum fisticul, nucile pecan sau nucile de cocos. Le găsești în supermarket și merită să consumi câteva porții în fiecare lună. Și pentru ele vei găsi mai jos câteva trucuri când spargi nuci.

Congelatorul sau apa fiartă te ajută când spargi nuci. Iată cum!

Dacă ai diverse nuci care se sparg greu și nu iese ușor sâmburele, precum migdalele, nucile mai mici sau nucile pecan, pune-le mai întâi o oră la congelator și îți va fi mai ușor.

O altă metodă, care funcționează când spargi nuci, alune sau arahide crude, este să le înmoi timp de 15 minute în apă clocotită.

Dacă nu poți să desfaci coaja unui fistic, ca să scoți sâmburele, folosește o bucată de coajă deja spartă să desfaci ușor coaja acolo unde este deja crăpată.

Când ai prea multe nuci de spart

De Paște sau de Crăciun, când folosim o mulțime de nuci la cozonaci și prăjturi, spargem o cantitate mare. Ca să îți fie mai ușor, pune-le în apă sărată de cu seara și a doua zi treaba merge mai ușor.

Cum spargi mai ușor o nucă de cocos

Nimic nu e mai bun decât apa de cocos proaspătă, vara. Dar e atât de greu să spargi nuca! Te poate ajuta un truc nou. Ține nuca de cocos în cuptorul încins pentru 15 minute, lasă-o să se răcească și apoi încearcă să spargi capacul cu un ciocan mai mic. Va fi mult mai ușor!

Ce faci dacă ai cumpărat arahide prea sărate

Dacă ai nevoie de arahide pentru prăjituri, dar nu ai în casă decât arahide sărate din comerț, iată o soluție. Ține-le în apă fierbinte timp de 2 – 3 minute, apoi scoate-le cu o strecurătoare, clătește-le cu apă rece și pune-le într-o tavă la cuptor, să le usuci. Fii atentă când le coci în cuptor să nu le arzi. Datorită conținutului mare de ulei, nucile se încing și se ard repede. Nu trebuie să le ții mai mult de 5 minute.

Cum se folosesc nucile sau alunele în aluaturi

Nucile sau semințele sunt perfecte pentru brioșe, checuri, pâine și alte produse de patiserie. Când spargi nuci, nu le poți adăuga pur și simplu în aluatul crud, pentru că se lasă la baza blatului. Mai întâi trebuie să le coci 3 minute la cuptor, să le lași să se răcească și apoi să le presari cu puțină făină. Astfel, nucile vor rămâne în partea de sus a blaturilor.

Vrei să pui nuci sau alune la blender?

Folosește o cantitate mică și presară puțin zahăr peste ele. Cristalele de zahăr vor împiedica miezul de nuci să se lipească și să fie greu de folosit la creme sau la prăjituri.

Dacă râșnești nuci, alune sau arahide

Din cauza uleiului pe care îl conțin, vei obține un fel de pastă greu de folosit. Ține miejii în frigider înainte, presară puțină făină pe ei și apoi râșnește-i. Va merge mai repede!