Bucățile vechi de brânză, mâncarea cu sos, fructele prea coapte sau legumele uitate într-un colț… toate își combină aromele și mirosul lor nu mai este deloc apetisant. Cea mai bună soluție este să depozitezi alimentele în cutii sau pungi, mai ales pe cele care au mirosuri puternice, distincte precum brânzeturile maturate sau preparatele cu usturoi. În al doilea rând, curăță săptămânal interiorul frigiderului cu o soluție din apă rece, o linguriță de detergent lichid de vase și jumătate de linguriță de oțet. Această combinație parfumează, dar și distruge bacteriile și mucegaiul, datorită oțetului. Dacă nu vrei să folosești detergent, ca să nu intre cumva în contact cu alimentele, poți pune în apa cu care speli bicarbonat de sodiu și oțet în cantități mici.

Verifică alimentele și cutiile sau borcanele uitate în spatele rafturilor de multă vreme. Este posibil ca unul dintre ele să fie deja expirat și să emane mirosul neplăcut. Curăță cu grijă fiecare raft, fiecare cutie și mai ales locurile prin care se poate dezvolta mucegaiul. Folosește o periuță de dinți nouă ca să freci fantele înguste sau marginea cutiilor.

Așa păstrezi aerul curat în frigider

Verifică fructele, care se strică cel mai ușor, încep să putrezească și miros neplăcut. Cel mai bine ar fi să depozitezi fructele ambalate în hârtie cerată sau în mici cutii de carton perforate.

Consumă cât mai repede brânzeturile și produsele lactate, care conțin bacterii și fermentează inclusiv la temperaturi scăzute.

Nu pune niciodată cutia cu lapte sau sticlele de vin fără dopuri în frigider și nu depozita ceapă alături de celelalte legume.

Păstrează mâncărurile gătite în oale închise cu capac. Până și supa de legume poate căpăta un iz supărător, dacă în apropiere sunt alimente expirate, iar mirosul de borș de la ciorbă nu este deloc plăcut, dacă se răspândește în tot frigiderul.

Metode naturale să elimini mirosurile vechi

Dacă aromele puternice sau izul de vechi persist în frigider chiar și după ce l-ai decongelat și l-ai spălat foarte bine, încearcă aceste soluții și vezi ce efect au:

  • pune un bol cu boabe proaspăt prăjite de cafea sau cu boabe râșnite, care au proprietatea de a aborbi celelalte mirosuri;
  • pune un borcănel cu bicarbonat de sodiu pe unul din rafturi și lasă-l descoperit câteva zile;
  • stoarce o lămâie într-un pahar și lasă sucul două zile în frigider;
  • pune o caserolă cu ovăz umed pe raftul unde persistă izul neplăcut.

credit foto: 123rf.com