Scheme și etichete

Ori de câte ori te hotărăști să sădești semințe sau bulbi noi, pune o etichetă la fiecare parcelă, să nu uiți unde l-ai cultivat. De asemenea, este important să îți faci o schemă după care să organizezi florile pe mărimi, arbuștii decorativi sau legumele. În general, plantele de talie mică și florile pitice se plantează în primele rânduri, aproape de bordură sau la marginea altor straturi cu plante înalte. Arbuștii decorativi pot fi plantați aproape de garduri sau în calea curenților de aer, pentru a proteja plantele mai firave. Fă o schemă cu locul fiecărui strat de flori și cu fiecare arbust decorativ pentru a nu uita, peste iarnă, unde se află fiecare.

Sapă mai ușor în grădină

Pulverizează sapele și cazmalele cu spray pe bază de silicon sau de teflon, pentru a fi mai alunecoase și a săpa mai ușor, chiar și în pământ umed. De îndată ce se ciobește marginea sapei, dacă ai lovit pietre și rădăcini groase, șlefuiește-o cu un polizor, să fie bine ascuțită.

Ține în frâu plantele invazive

Dacă ai un gard viu sau flori care au tendința de a-și întinde rădăcinile către plantele din jur, sufocându-le, sapă un șanț îngust și adânc în jurul lor, pune înăuntru o folie de plastic și acoperă totul cu pământ. Folia de plastic va împiedica rădăcinile plantelor invazive să se întindă acolo unde nu dorești. Dacă este vorba de o singură floare, o poți planta cu tot cu ghiveci în pământ. Folosește un ghiveci din plastic adânc și larg, taie-i fundul și îngroapă-l cu totul în pământ. Rădăcinile plantei vor crește în adâncime, fără să se întindă în lateral, ajungând la celelalte flori.

Înlătură rădăcinile încurcate

Când cumperi o floare sau un pom nou și îl transplantezi în grădină, răsfiră cu grijă rădăcinile înghesuite în ambalaj sau în ghiveci și taie vârfurile, să absoarbă mai bine apa. Dacă rădăcinile subțiri au crescut prea mult și s-au încolăcit, este bine să tai nodurile pentru că acestea nu mai pot absorbi apa și nutrienții esențiali plantei.

Protejează bulbii

Acoperă straturile de pământ unde ai plantat bulbi cu o plasă de sârmă cu ochiuri largi și fixeaz-o pe sol cu bucăți de lemn ascuțite. Așa îți poți proteja culturile de animalele nocturne sau de păsările care se hrănesc cu bulbi.

Folosește o pernă pentru genunchi

Cumpără o pernă gonflabilă de plajă și așază-te în genunchi pe ea când cultivi răsadurile. Îți va fi mai ușor să lucrezi, iar, după ce ai terminat, perna din cauciuc poate fi ușor curățată de pământ și refolosită.

sursa foto: Slideshow Bruce / Foter / CC BY” target=”_blank”>Foter.com