Bicarbonat de sodiu

Adaugă jumătate de ceașcă de bicarbonat de sodiu în mașina de spălat, împreună cu detergentul tău obișnuit, și vei avea rufe mai albe, fără obișnuitele pete galbene dela subraț. Dacă speli rufe colorate, bicarbonatul ajută la păstrarea culorilor și le intensifică nuanța. Pe de altă parte, bicarbonatul reduce din duritatea apei și ai putea să nu mai folosești balsam, dacă nu dorești în mod deosebit. Tot bicarbonatul face mai eficient și înălbitorul de rufe, dacă obișnuiești să speli lenjeria de pat cu el.

Zeama de lămâie

Este foarte eficientă împotriva petelor de mici dimensiuni de rugină de pe tricouri sau pantaloni. Pune o ceașcă de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă direct în mașina de spălat în același compartiment cu detergentul lichid. Tot zeama de lămâie, folosită din când în când, previne decolorările minerale care apar din cauza transpirației. Sucul de lămâie lasă și un parfum proaspăt foarte plăcut în haine, după ce se usucă.

Apa de gură pentru rufe proaspete

Nu te-ai fi gândit niciodată cât de eficientă este apa de gură mai ales pentru echipamentul de sport, pentru tricourile și șosetele transpirate. Deoarece conține un procent minim de alcool dezinfectant, apa de gură distruge bacteriile și împrospătează țesăturile. Poate fi folosită la programul de spălare împreună cu detergentul.

Oțetul, bun și pentru haine

Folosirea oțetului la curățenia în casă este deja un clișeu, dar este cu adevărat eficient, chiar și la spălatul rufelor. O ceașcă de oțet folosită împreună cu detergentul distruge un procent ridicat de bacterii și face rufele mai moi și mai maleabile. În plus, vor avea la final și un parfum proaspăt, fără să mai folosești balsam. Tot oțetul are un efect de albire asupra cearșafurilor și rufelor albe și previne electrizarea lor, după ce se usucă, astfel că le vei călca mai ușor. Dacă adaugi câteva linguri de oțet în apa de clătire, când speli haine colorate proaspăt cumpărate, culorile hainelor se vor păstra mai mult timp.

sursa foto: 123rf.com