Nu există masă de Crăciun sau masă de Sărbătoare sau de nuntă fără sarmale gustoase. Pe la câte case mergem în pragul Sărbătorilor de iarnă, tot atâtea rețete, gusturi și secrete despre sarmale.
Adunând mai multe rețete, mai vechi sau mai noi, iată câteva dintre cele mai bune trucuri simple să faci sarmale bune de ți se topesc în gură.
Câtă grăsime să folosești la sarmale
Ingredientul de bază este pulpa de porc, bine tocată, eventual chiar dată de două ori prin mașina de tocat, că așa faci sarmale cu umplutura fină.
Dar nu trebuie să lipsească grăsimea, pentru că altfel nu au niciun farmec. Aproximativ 30% din cantitatea de carne trebuie să fie grăsime, iar vasul în care fierbi sarmalele trebuie bine uns cu untură proaspătă de porc.
Cum să faci sarmale mai dietetice, dar tot gustoase
Sigur că mulți dintre noi am vrea să ne bucurăm de gustul sarmalelor, dar cu mai puțină grăsime de porc. În acest caz, la sarmale se folosește o combinație de carne de porc și vită, iar ingredientul cheie care dă dulceață este morvocul ras. În loc de grăsime de porc, se folosește ulei de floarea soarelui.
Mici trucuri pentru orezul care se pune la sarmale
Dacă vrei un gust deosebit, nu pune orezul ca atare în compoziția de carne. Spală bine orezul, pune-l într-o cratiță cu un deget de apă și o lingură, două de ulei și adaugă ceapa tocată mărunt și călită, piper, sare, cimbru și un strop de boia iute.
Nu trebuie decât să lași orezul să se încingă două minute și apoi să îl pui în compoziția de carne și să amesteci bine.
Legumele care dau dulceață și fac sarmalele să se topească în gură
Pe lângă untura de porc, legumele dau și ele un gust deosebit sarmalelor. Când toci carnea, ar fi bine să adaugi morcov și cartof crud, date pe răzătoarea fină. La un kilogram de carne se pot folosi 2 morcovi mari și 2 sau 3 cartofi.
Ce afumătură se adaugă la sarmale
Cumpără și un ciolan afumat sau costițe afumate, taie carnea cu tot cu grăsime de pe ele și adaugă la carnea de porc pe care o toci pentru sarmale.
Potrivește cantitatea de carne afumată după gustul tău. Unora nu le place, altora le place prea mult, așa că trebuie să ții cont de gusturi.
Cert este că puțină carne afumată va face sarmalele mult mai gustoase.
De asemenea, costițe afumate se pot pune și în vasul în care fierbi sarmalele, printre sarmale, să le dea gust bun.
Cum se leagă compoziția de sarmale
Multe gospodine începătoare au probleme că nu se descurcă prea bine să înfășoara foile de varză, când rulează sarmalele, și acestea se desfac.
Pe de altă parte, sarmalele se mai desfac și dacă nu s-a legat bine compoziția. Carnea tocată, chiar dacă are grăsime atât cât trebuie și legume, are nevoie de ingrediente care să o lege, iar acestea sunt ouăle și miezul de pâine.
Nu se pun mai mult de două oră la un kilogram de carne. Iar, în ceea ce privește miezul de pâine, acesta este menționat în multe rețete vechi. Pâinea se curăță de coajă, se înmoaie în apă și se stoarce bine, după care se desface cu o furculiță și se pune în compoziția de carne.
Cum să fierbi sarmale gustoase și fragede
De cum le-ai așezat în oală, bine strânse între ele, la sarmale se pune apă călduță cu o cană de bulion. Dar vinul roșu este cel care le face fragede, așa că se adaugă și un pahar de vin. Neapărat să fie un vin roșu și tare.
Aroma lui nu se va mai simți după cele 2 sau 3 ore cât stau sarmalele la fiert, dar el frăgezește carnea și sarmalele ți se topesc în gură de bune ce sunt.
În plus, frunza de viţă de vie oferă un gust specific sarmalelor şi, dacă îţi place o astfel de aromă, poţi încerca aceste reţete de sarmale în foi de viţă.