Canicula se instalează în zilele în care temperaturile depășesc 35 de grade Celsius la umbră și este un fenomen specific verilor din țara noastră, în mod deosebit în lunile iulie și august. Dar anul acesta, canicula deja ne provoacă probleme încă din luna iunie.

Ne așteaptă o vară cu perioade lungi de caniculă și ne ajută dacă ținem cont de câteva sfaturi simple pentru a reduce disconfortul termic. Iată cum să faci față caniculei, câte lichide trebuie să consumi, ce fructe sunt de ajutor și cum să te ferești de soarele arzător.

Ia apă cu tine oriunde mergi

Nu pleca la drum fără o sticluță mică de apă în geantă, chiar dacă este un drum scurt. Temperaturile ridicate provoacă deshidratare accentuată și este bine să bei apă în mod constant, două – trei guri de apă, mai ales dacă ai mult de mers pe stradă.

Apa plată este cea mai bună. Pe lângă ea, este bine să consumi mai des limonade, apă infuzată cu fructe, supe reci sau iaurturi răcoritoare.

Poartă haine largi

Evită îmbrăcămintea strâmtă, din poliester, care se lipește de corp. Vei transpira mai mult, iar hainele din poliester miros urât, sunt incomode și împiedică pielea să respire.

Alege haine largi din bumbac, mătase sau in, îmbracă-te lejer și pielea va respira mai bine, iar corpul se va aerisi. Transpirația nu va persista prea mult pe piele. Cu cât sunt hainele mai lejere și din țesături naturale, cu atât te vei simți mai bine pe stradă.

Redu consumul de sare

După cum se știe, excesul de sare reține multă apă în corp, ți se umflă mâinile și picioarele și rinichii au de suferit. Dacă ai obiceiul să mănânci prea sărat, încearcă să reduci consumul de sare. Așa faci față caniculei mai bine, pentru că lași corpul să transpire ușor și te răcorești mai bine.

Consumă multe fructe roșii și negre

Nu degeaba majoritatea fructelor de vară sunt roșii sau negre. Natura ne ajută, trebuie doar să o ascultăm! Fructele roșii precum cireșele, vișinele, căpșunele, pepenii sau murele au conținut mai mare de săruri și antioxidanți, ceea ce este de mare ajutor pe caniculă când ne deshidratăm.

În zilele caniculare, să bem apă și să mâncăm fructe roșii ne ajută să menținem un nivel optim de electroliți, astfel încât să nu suferim de consecințele temperaturilor toride cum ar fi durerile de cap, migrenele, senzația de moleșeală sau de oboseală accentuată.

În plus, fructele roșii sunt bogate în licopen și antocianine care ajută pielea să reziste mai bine în fața razelor nocive ale soarelui. Betacarotenul și licopenul apără pielea de arsurile solare, dar acest lucru nu înseamnă că nu este necesar să mai aplici crema de protecție solară. Din contră, de câte ori ieși din casă și mergi prin soare, aplică o cremă cu filtru UV pentru a-ți proteja tenul și pielea de pe mâini, de pe umeri sau decolteu.

Cum faci față caniculei în casă

Pune storuri groase la ferestre, când bate soarele arzător în ele. Și niște coli simple din staniol sunt suficiente pentru a menține umbra în casă și pentru a reflecta mai bine razele soarelui.

Folosește aparatul de aer condiționat în mod corect, setat cu 5 – 6 grade mai puțin decât este afară. Astfel, tu vei sta la o temperatură confortabilă, iar aparatul va avea un consum redus de energie.

Dacă nu ai aer condiționat, și un simplu ventilator te ajută să faci față caniculei. În fața lui, pune un lighean cu apă rece și gheață. Vei simți imediat ce aer rece și plăcut răspândește în încăpere.

Pregătește un bol cu apă rece și câteva batiste din bumbac. Umezește batistele și șterge pielea pe frunte, pe brațe și pe picioare, când simți că te încingi în casă. Vei resimți imediat efectul răcoritor.

foto: Pexels.com