Bijuteriile din aur se curăță cel mai bine cu alcool etilic, folosind un bețișor de urechi, și apoi se lustruiesc fie cu piele de căprioară, fie cu o cârpă moale din bumbac fin. Multe femei preferă să curețe bijuteriile cu periuța și pasta de dinți, dar nu este cea mai indicată soluție, pentru că periuța lasă zgârieturi invizibile pe suprafața bijuteriei și cu timpul își pierde strălucirea.

Aurul alb, mai pretențios

Bijuteriile din aur alb sunt mai pretențioase, deoarece cu timpul ele pot căpăta o tentă aurie de la aurul galben care se află la baza aliajului. De aceea, este indicat să le duci la un bijutier bun pentru a le reda strălucirea albă. Acasă le poți curăța fie cu alcool etilic sau poți folosi o soluție specială din comerț. Ar fi bine să nu porți niciodată bijuteriile din aur alb la piscină sau la ștrandul cu apă termală. De asemenea, este bine să ferești inelele din aur alb de substanțele abrazive pe care le folosești când faci curat prin casă.

Așa verifici bijuteriile din aur

Bijuteriile din metale scumpe poartă un marcaj care diferă în funcție de calitate. Puritatea aurului se măsoară în karate și se folosește deseori simbolul kt alături de marcaj. Aurul pur de 24 kt are marcajul 999, dar este un metal moale care nu se folosește la bijuterii. Cele mai întâlnite sunt aurul de 18 kt, marcat cu 750, și aurul de 14 kt, marcat cu 585. Marcajul nu este întotdeauna dovada sigură că bijuteria ta este din metal prețios, de aceea este obligatoriu să soliciți un certificat de garanție. Multe bijuterii falsificate sunt doar suflate cu aur sau sunt umplute cu plumb ca să fie mai grele. Iată câteva sfaturi ușor de pus în practică pentru a le verifica.

  • pune bijuteria lângă un magnet: dacă este aur, nu se va magnetiza, dar dacă este făcută din aliaje cu fier sau nichel, va fi atrasă de magnet. În schimb, bijuteriile false făcute din aliaje cu plumb, aluminiu, cupru sau argint nu se magnetizează.
  • când cumperi un inel de aur, aruncă-l pe gresie de la o înălțime de 20, 30 de centimetri; aurul, fiind moale, se va rostogoli, dar dacă este alt metal va sări de câteva ori în aer.
  • ține bijuteria de aur câteva minute în oțet, apoi las-o să se usuce; dacă rămâne aurie și strălucitoare, este aur veritabil, dar dacă își pierde luciul și capătă alte nuanțe, este un aliaj fără valoare.
  • dacă îți rămân urme negre pe piele de la o bijuterie de aur, dacă îți provoacă mâncărimi sau inflamații, înseamnă că este un fals. Pe de altă parte, multe bijuterii mai ieftine din aur conțin un procent mare de nichel, care poate provoca alergii.

sursa foto: 123rf.com