Cuprins
Vinetele sunt delicioase și pot fi folosite la tot felul de preparate, fie cu brânză, carne, sosuri de roșii sau legume coapte. Le poți consuma și mult mai simplu, prăjite cu puțin ulei și usturoi, alături de o salată de ardei copți.
Multe preparate cu legume devin mai gustoase, dacă adaugi câteva felii de vinete coapte în tigaie! Spre exemplu, o garnitură cu diverse legume pentru o friptură simplă capătă mai mult gust, dacă adaugi și câteva vinete prăjite la tigaie înainte. La fel și tocănița de cartofi sau de ciuperci!
Trucuri pentru vinete. Cum să le gătești corect
Ai grijă cât ulei și câtă sare adaugi la mâncarea cu vinete! Ține cont de faptul că vinetele au o textură ca de burete și absorb foarte mult ulei, dacă le prăjești. De asemenea, ele absorb mai multă sare decât celelalte legume.
Așadar, dacă pregătești felii de vinete la grătar sau la cuptor, este suficient doar să le ungi cu ulei. Iar dacă le prăjești, folosește o cantitate foarte mică de ulei… de obicei două linguri de ulei sunt suficiente pentru două vinete mari, tăiate cubulețe.
Dacă vrei să coci felii de vinete la grătar, este bine să le presari cu puțină sare pe ambele părți și să le lași timp de o oră pe o sită. Înainte să le pui pe grătar, tamponează cu un șervet de hârtie curat toată apa care apare la suprafața vinetelor.
Ține cont și de timpul de gătire! În funcție de mărime, vinetele se coc între 15 și 25 de minute. Dacă vrei să coci felii de vinete, acestea pot fi gata în 15 minute cel mult. Vinetele prea coapte vor fi maronii și amărui, iar cele prea puțin gătite vor da un gust neplăcut tocănițelor tale.
Cum se gătesc vinetele cu tot cu coajă
Vinetele se pot găti cu coajă numai în câteva situații:
- coapte pe grătar sau la cuptor, tăiate felii rotunde;
- coapte pe grătar, tăiate doar pe jumătate și umplute cu brânză sau carne tocată preparată în prealabil
- gătite la cuptor, tăiate pe jumătate umplute cu carne tocată sau legume.
Pe măsură ce cresc și se maturizează vinetele, coaja lor devine tot mai groasă și amară. Iar în mijloc se dezvoltă semințe neplăcute la gust, pe care trebuie să le cureți ușor cu o linguriță.
Chiar dacă le gătești în coajă, pentru a susține umpluturile de carne și legume, coaja se înlătură când sunt consumate.
Dacă vrei să coci vinetele întregi pentru salată sau zacuscă, imediat după ce le iei de pe grătar, trebuie acoperite cu o folie alimentară.
Aburul care iese din legume face coaja arsă să se desprindă ușor. Acoperite de folie, vinetele continuă să se coacă, iar miezul lor va fi mai dulce. Este suficient să îl aduni cu lingura și să îl folosești la diverse preparate sau la zacuscă!
Cum se păstrează vinetele la congelator
Vinetele coapte și curățate bine de coajă se păstrează bine la congelator, așa cum știe orice gospodină. dar, înainte de a le pune în pungi, lasă-le jumătate de oră să se scurgă de suc pe o sită.
Apoi pune vinetele coapte în pungi sau caserole bine îndesate unele în altele, să nu rămână goluri între ele. Așa se vor congela uniform și se vor păstra mai bine.
Vinetele proaspete pot fi și ele păstrate pentru iarna la congelator. Se curăță de coajă, se taie rondele sau cubulețe și se pun în pungi. Ele pot fi folosite la tocănițe peste iarnă.