Învață cum să alegi și cum să pregătești singură creveți delicioși. Aceste fructe de mare sunt foarte apreciate pentru carnea lor gustoasă și dulce, pentru aroma lor care aduce aminte de o dimineață însorită la malul mării.

 Creveții se numără printre cele mai populare fructe de mare, alături de midii și scoici, dar ei fac parte din familia crustaceelor. Când îi pregătești, îi poți găti cu tot cu carapace sau îi poți curăța de carapace, în funcție de modul în care vrei să îi consumi.  

Beneficiile nutritive ale creveților

Aceste mici animale din familia crustaceelor au o carne delicioasă și dulce. Creveții sunt consumați fierți, copți, cu diverse garnituri de orez sau de legume și cu sosuri ușor picante sau acrișoare.

Creveții sunt bogați în fier și seleniu, conțin proteine și fibre ușor de digerat, dar și acizi grași Omega 3. Ei au un procent scăzut de colesterol și grăsimi bune care îți furnizează o bună parte din energia de care ai nevoie de-a lungul zilei.

Creveţii au în compoziţie astaxantine şi coenzima Q, care sunt compuşi bioactivi. Acestea au proprietăţi antioxidante asupra organismului consumatorilor de creveţi. Pe de altă parte, acești antioxidanți și acizii grași Omega 3 au proprietatea de a regla bătăile inimii și de a ajuta buna funcționare a mușchiului cardiac. În plus, ei ajută la fluidizarea sângelui și pot preveni bolile cardiace și formarea cheagurilor, dacă sunt consumați în mod regulat.  

Cum alegi cei mai buni creveți

În comerț poți găsi creveți proaspeți, pe care trebuie să îi cureți singură. Dar pentru a fi sigură că alegi creveți buni, încearcă să îi miroși. Creveții sunt perisabili și încep să se strice în 24 de ore, dacă nu sunt congelați. Creveții stricați încep să miroasă a amoniac. Dacă simți un miros neplăcut, înseamnă că stau în galantar de cel puțin 2, 3 zile și este bine să îi eviți.

Cea mai bună alegere sunt creveții deja curățați și congelați sau parțial fierți. Aceștia să gătesc cel mai ușor. Congelarea nu le distruge gustul bun și dulce.

Creveții reprezintă o sursă sănătoasă de proteine, acizi grași benefice și minerale, dar trebuie consumați cu prudență. Ai grijă să alegi creveți, doar dacă ești sigură că nu ai alergie la fructele de mare. Și verifică eticheta să fie importați de preferat din fermele sustenabile din Oceanul Pacific, din Indonezia sau Thailanda și mai puțin din China sau India unde apele sunt grav poluate.

Cum se pregătesc creveții

Creveții congelați sunt de preferat pentru consum. Aceștia se lasă la dezghețat în apă rece, la frigider. Nu se pun niciodată în apă fierbinte sau călduță, pentru că devin gumați.

Creveții se decongelează foarte repede în comparație cu alte alimente, în cel mult 20 – 30 de minute. Nu este recomandat să gătești creveții parțial decongelați.

În general, se gătesc creveții deja curățați. Dar poți cumpăra și creveți care mai au cochilia atașată, iar intestinele se văd ca niște firișoare negre subțiri. Acestea trebuie tăiate și curățate cu grijă sub jet de apă rece.

Dacă vrei să pregătești creveți delicioși la grătar sau la cuptor, poți lăsa cochilia atașată pentru că astfel se consumă mai ușor. Dacă folosești creveții în diverse preparate cu sosuri, orez sau paste, este indicat să îndepărtezi cochilia.

Cum se gătesc creveții

Creveții sunt foarte apreciați pentru carnea lor dulceagă și pentru aroma delicată de mare. Se spune că la grătar obții creveți delicioși, iar la tigaie creveți suculenți.

Creveți la grătar

După ce speli bine creveții, se înfig pe bețe de frigărui și se frig la foc moderat, câteva minute pe fiecare parte. Creveții se întorc de mai multe ori, pentru că se ard ușor și devin cauciucați. Carnea trebuie să rămână moale și să se rumenească frumos la exterior. Se stropesc cu lămâie, ulei de măsline, oregano, cimbru și piper.

Creveți la cuptor

Decorticați și curățați corect, creveții se pun în tavă la cuptor cu tot felul de condimente și ierburi aromatice. Se adaugă ulei, lămâie, foarte puțină apă, sos de roșii sau legume suculente precum roșii, ardei, vinete și cartofi. Ceapa le dă gust dulce, iar usturoiul îi face mai delicioși.

Creveți la tigaie

Este cea mai rapidă modalitate de a pregăti creveți delicioși. Decorticați sau nu, creveții se pun în tigaia încinsă, în care am pus dinainte unt și ulei și câteva felii de usturoi. Se călesc la foc iute câteva minute, se adaugă zeamă de lămâie sau de portocale, sare, verdețuri tocate și piper. Se servesc calzi cu legume la cuptor, cu paste, cu orez, cu garnituri din cartofi.

Dacă îți plac creveții, îți recomandăm câteva reţete cu creveţi prefierţi