Iată cum să folosești congelator și în alte scopuri în afară de a congela carnea sau legumele. Câteva trucuri pentru congelator utile pe care ar fi bine să le ții minte pe viitor.
Prelungește viața dresurilor fine
Dacă te numeri printre acele femei care au ghinionul să rupă dresurile chiar de la prima purtare, iată ce trebuie să faci: umezește ciorapii noi, stoarce-i bine de apă, pune-i într-o pungă de plastic și bagă-i în congelator până a doua zi. Lasă-i să se dezghețe și să se usuce la umbră. Dacă îi congelezi înainte de prima purtare, fibrele vor deveni mai rezistente.
Lărgește pantofii înguști
Dacă ți-ai cumpărat pantofi noi și te cam strâng, umple două pungi cu apă, leagă-le bine la gură să nu curgă și pune-le în interiorul pantofilor. Apoi congelează-i o zi sau două. Apa înghețată crește în volum și lărgește pielea.
Curăță guma de mestecat
Dacă ți s-a lipit gumă de mestecat pe pantofi, pe geantă sau pe jeanși, pune obiectele respective câteva ore în congelator în pungi curate. Apoi folosește un cuțit fin să cureți guma. Fiind înghețată, guma se îndepărtează cu ușurință.
Înlătură mirosul greu de piele
Dacă ai o pereche de încălțăminte, un portofel sau alt obiect care a căpătat un miros neplăcut persistent, pune-le în pungi curate și congelează-le câteva zile. După ce se dezgheață, vei observa că mirosul este mult mai slab. Prin congelare, sunt omorâte bacteriile sau mucegaiul care întreține izul neplăcut.
Salvează rujurile preferate
Dacă ai prea multe rujuri și le folosești mai rar, cel mai bine ar fi să le ții în congelator. Astfel le prelungești viața, împiedici dezvoltarea bacteriilor pe suprafața lor cremoasă și se păstrează mai bine culorile.
Congelează fructele din care faci suc
Pentru a stoarce mai mult suc din mere, portocale, mandarine sau piersici, e bine mai întâi să le congelezi peste noapte și apoi să le decongelezi rapid a doua zi, într-un bol cu apă. Când le vei pune în storcătorul de fructe, vei obține o cantitate mai mare de suc.
Alte trucuri pentru congelator
Pentru a dezgheța mai repede un congelator, scoate toate sertarele și pulverizează apă rece cu sare pe straturile groase de gheață. Folosește o sticlă cu un pulverizator foarte fin și pune în partea de jos a congelatorului câteva lavete să absoarbă apa care se va scurge imediat de pe pereți.
Pentru a preveni depunerea de gheață în straturi groase pe pereții congelatorului, folosește glicerină. Cu un șervețel de hârtie îmbibat în glicerină tamponează pereții congelatorului, mai ales în zonele în care știi că se depune mai multă gheață. Vei vedea că va dura mai mult timp până se va forma iar gheața și va fi nevoie să îl dezgheți dinnou.