Folosește la zacuscă de vinete doar legume proaspete și gustoase, vinete tinere cu puține semințe, ceapă dulce, gogoșari bine crescuți, roșii și ardei de grădină. Coace toate legumele înainte și curăță-le cât mai bine de semințe și de coajă. Este bine să toci ceapa din timp și să o lași jumătate de oră să se scurgă într-o sită, având în vedere că va fi o cantitate destul de mare. De obicei se folosește 1 kg de ceapă la 3 kg de vinete. După ce pui totul la fiert, la foc scăzut, urmărește să vezi când iese uleiul la suprafață. Atunci vei știi că zacusca este bine fiartă.
Condimentele potrivite pentru zacuscă
Gospodinele cu experiență știu că este bine să adaugi condimentele spre final, pentru ca aroma lor să se păstreze în zacusca fierbinte. Iar cele mai potrivite condimente sunt dafinul, piperul, sarea și cimbrul, cel din urmă pentru că dă o aromă deosebită.
Combinații reușite
Pe lângă legumele tradiționale precum vinetele, roșiile și ardeii, adaugă și ciuperci, dar caută în piețe ciuperci de pădure proaspete. Va avea un gust și o aromă mult mai bună decât zacusca în care se adaugă ciuperci albe de cultură. O combinație reușită este zacusca în care adaugi dovlecei, precum și morcovi bine fierți înainte și tăiați mărunt. În Transilvania, se face o zacuscă cu vinete, roșii, ardei și mere care este foarte gustoasă. Merele se curăță de coajă și de cotoare, se călesc și se lasă la scurs înainte de a fi puse în zacuscă, spre final, după ce s-au fiert roșiile. Iar în Dobrogea, se pregătește o zacuscă cu pește, fie el somn, crap sau șalău. La această zacuscă nu se pun vinete, doar roșii, gogoșari, morcovi și condimentele obișnuite.
Poți încerca și această reteta de zacusca de ciuperci!
sursa foto: 123rf.com
Cum faci cea mai bună zacusca de vinete.
Afla si cum se sterilizeaza borcanele pentru zacusca.