Cum alegi pământul și cum le uzi!
În ghivecele violetelor africane pământul trebuie să fie afânat și bine aerisit. În plus, stratul de la suprafață trebuie schimbat cel puțin o dată pe an, în lunile februarie – martie, înainte să apară bobocii de flori. Folosește un amestec de pământ de flori, cu o pătrime turbă și câteva linguri de perlit. De udat, este ideală apa de ploaie sau apa de la chiuvetă ținută câteva zile în recipiente deschise, pentru a se evapora clorul. Ai grijă ca pământul să se usuce bine între udări și să nu băltească apa în farfurioara ghiveciului.
Ai grijă când îndepărtezi pământul de la suprafața ghivecelor, pentru că violetele au rădăcini subțiri și puțini adânci, pe care le poți rupe!
Lumina și soarele
Violetele iubesc lumina, dar nu suportă razele directe ale soarelui și nici temperaturile ridicate. Ele înfloresc abundent la ferestrele orientate de spre est sau vest, dar vor face mai puține flori dacă le ții într-o cameră orientată spre nord. Soarele este dușmanul lor, le arde frunzele și le îmbolnăvește. Temperatura ideală este cuprinsă între 18 și 25°C.
Rotește ghivecele cu violete puse la geam câte 30 de grade în fiecare săptămână, în sensul acelor de ceasornic, să se dezvolte în mod egal.
Îngrășămintele recomandate pentru violetele la ghiveci
Dacă violetele tale au pământ proaspăt de calitate, cu turbă și perlit, nu mai este neapărat nevoie de substanțe nutritive. Dar, dacă pământul este sărac în minerale, este bine să adaugi fertilizatori cu un procent redus de azot (N) și potasiu (K). Spre exemplu, ai putea căuta o soluție nutritivă cu raportul NPK: 12 – 36 – 14, în care P, adică fosforul, să fie dominant pentru o înflorire mai bogată.
Ghivecele cele mai potrivite
Violetele africane se dezvoltă mult mai bine în ghivece din plastic, decât în ghivece de ceramică, dar trebuie să aibă găuri largi de scurgere a apei. Alege ghivece puțin înalte, de maximum 6 – 7 cm și cu un diametru mai larg, de aproape 10 cm. Ține cont că rădăcinile violetelor se dezvoltă mai mult radial, decât în profunzime, și au nevoie de ghivece largi, dar puțin adânci.
Secrete mai puțin știute
Dacă violetele tale fac mai puține flori, mută ghivecele la lumină sau împrospătează pământul de la suprafață.
Dacă violetele tale nu mai fac flori deloc, este posibil să fie prea bătrâne, iar vârsta se vede când tulpina de la bază se lungește și rămâne golașă. În acest caz, taie tulpina de la jumătate și planteaz-o direct în pământ afânat și bine umezit, să facă rădăcini noi.
Dacă violetele tale fac flori prea mici, adaugă substanțele nutritive recomandate mai sus și mută ghivecele la lumină.
Dacă violetele tale arată din ce în ce mai rău sau se opresc din creștere, schimbă ghivecele și pământul pentru a le oferi un substrat nutritiv bogat.
Dacă fac mai puține flori decât anul trecut, rupe câte 5 sau 6 frunze de la bază, pentru a stimula creșterea plantei la vârf.
sursa foto: 123rf.com