Soarele, umiditatea și răcoarea sunt trei cerințe contradictorii pe care trebuie să le oferi clematitelor. Nu este ușor să găsești în grădină locul potrivit, în care baza plantei să stea la umbră, iar tulpinile în plin soare, dar îl poți crea singură. Este foarte important ca rădăcinile și partea inferioară a clematitelor să fie adăpostite, să aibă răcoare, multă umiditate și umbră. În schimb, ramurile cățărătoare au nevoie de mult soare pentru a produce boboci de flori. Plantează în fața clematitelor trandafiri sau alte plante de înălțime medie, pentru a ține umbră pământului din jurul lor. Și acoperă solul cu bucățele din scoarță de copac sau cu pietricele pentru a păstra mai mult timp umiditatea în zilele toride de vară.

Fertilizatorii păstrează clematitele sănătoase

Aceste plante cresc viguroase și înfloresc abundent numai dacă sunt udate regulat, îndeosebi seara, după apusul soarelui. Sapă des pământul de la rădăcină să nu băltească apa și adaugă fertilizatori pentru plantele cățărătoare cel puțin o dată pe lună sau o dată la 3 săptămâni.

Tunde și scurtează ramurile fără milă

Dacă vrei să ai an de an clematite pline de flori, trebuie să le tai viguros toamna. Ramurile noi și fragile trebuie tăiate la două, trei palme de sol toamna, după ce încep să cadă frunzele. Astfel, primăvara viitoare vor fi mai viguroase și vor produce mai mulți lăstari. De asemenea, fiecare lăstar trebuie ciupit înainte de a începe sezonul de înflorire, pentru a se ramifica. Acest truc este valabil îndeosebi pentru soiurile de clematite care înfloresc vara târziu, dar poate fi aplicat și celor mai timpurii cu moderație.

sursa foto: 123rf.com