Adună obiectele căzute pe jos înainte să dai cu aspiratorul

Dacă vezi șervețele, agrafe, ace, jucării de mici dimensiuni sau diverse alte mici obiecte care ar putea strica aspiratorul, adună-le cu grijă înainte de a începe curățenia. Acestea pot perfora tubul aspiratorului sau sacii de hârtie, pot înfunda țeava sau pot deteriora filtrul din interior. Aspiratorul este făcut pentru praf și scame, și mai puțin pentru obiecte mari, ascuțite sau contondente.

Folosește o perie pentru firele de păr

Dacă ai pisică sau câine, dacă știi că ție sau copiilor vă cad multe fire de păr, probabil știi deja că ele se lipesc bine în fibrele covoarelor. Uneori, oricât de bine știi tu să dai cu aspiratorul, acesta nu adună toate firele de păr. De aceea, este bine să le aduni înainte cu o perie aspră, din zonele în care vezi că s-au adunat mai multe fire de păr.

Curăță bine aspiratorul înainte de a-l folosi

Mai toate aspiratoarele moderne sunt prevăzute cu o cană în care se adună mizeria. Tot mai puține aspiratoare folosesc săculeți de hârtie sau de pânză. Indiferent de model, nu te apuca să dai cu aspiratorul, dacă nu a fost bine curățat și aruncată toată mizeria. Puterea lui de filtrare este mai scăzută. Compartimentul sau așa zisa cană în care se adună mizeria, trebuie golit după fiecare folosire și spălat cu apă și detergent.

Curăță filtrul, dacă acesta se poate spăla

Multe aspiratoare moderne cu filtre care se spală cu apă caldă și detergent. În instrucțiuni se specifică să le speli după fiecare folosire și să le lași să se usuce foarte bine, la soare sau pe un calorifer, înainte de a le pune în aspirator. Este important ca filtrele să fie curate și igienizate când dai cu aspiratorul, astfel încât capacitatea lor de absorbție să fie foarte bună și să rețină praful și microsporii care se dezvoltă în covoare și pe sub mobilă.  

Nu aspira prea repede!

Ține minte că aspiratorul tău, oricât ar fi de puternic, are nevoie de puțin timp pe fiecare suprafață pentru a aduna praful, scamele, făina, cafeaua, pământul, nisipul sau cine știe ce altceva ai mai scăpat pe jos. Nu aspira prea repede. Insistă mai ales în zonele în care știi că se adună mult praf.

Spală podelele după ce ai aspirat

Ține minte că aspiratorul adună praful, dar petele, mizeria lipicioasă și implicit microbii și bacteriile se dezvoltă în continuare în zonele murdare. Dacă dai cu aspiratorul, nu înseamnă că igienizezi casa! După ce aspiri bine, spală pe jos cu apă și soluții pe bază de detergent pentru a curăța cât mai bine mizeria.