CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Sarea are calitățile ei antibacteriene și curăță bine unele pete, precum și suprafețele care nu suportă soluții abrazivesau acide. Iată câteva trucuri cu sare care îți pot fi de ajutor zilnic.

Sarea, praf de curățat

Dacă ai rămas fără praf de curățat, poți oricând să folosești sare fină de bucătărie amestecată cu puțin detergent lichid pentru chiuveta de inox.

Sau poți freca perdeaua de duș uzată cu un burete și sare grunjoasă, să scapi de petele de mucegai și de mirosul neplăcut de plastic vechi.

Sarea nu este toxică, nu îți usucă pielea mâinilor și nu reprezintă un pericol pentru copiii mici sau pentru animale, dacă o folosești pentru a curăța obiectele sanitare din baie.

Ce poți curăța și igieniza cu sare în bucătărie

Mușamaua pe care se adună pete de grăsime sau de sosuri roșii poate fi curățată bine cu sare, care distruge o bună parte din bacterii și albește.

Dacă buretele de vase este plin de grăsime, înmoaie-l în apă cu multă sare și pune-l un minut la cuptorul cu microunde. Sarea și apa fierbinte vor igieniza buretele și vor curăța toată grăsimea. La final, e suficient să îl speli cu un jet de apă la chiuvetă și e din nou bun de folosit pentru vase.

Sarea curăță bine chiuveta, în combinație cu detergent lichid de vase sau cu niște felii de lămâie. De asemenea, poți folosi sare și lămâie și pentru tocătoarele din lemn, pline de grăsime și de pete. Pentru orice ustensilă din lemn pe care o ai în bucătărie, poți folosi oricând sare, chiar sare grunjoasă, și un burete să le cureți bine.

Cu sare, oțet sau zeamă de lămâie, și câteva picături de detergent de vase poți face o soluție să cureți interiorul frigiderului și dulapurile din bucătărie, să le albești și să scapi de mirosul de aer stătut.

Vezi și Înlocuieşte sarea cu arome şi condimente. Cei mai gustoși înlocuitori pentru sare

Cu sare poți curăța petele de pe haine

Iată câteva pete dificile care ies mai ușor, dacă folosești sare fină de masă sau o soluție salină. Este vorba de petele de sânge, de petele de grăsime sau de petele de mucegai, care pot apărea pe haine sau pe așternuturi.

Dacă pata de sânge este proaspătă, presară imediat sare pe ea și o spal-o cu apă rece și săpun.

Presară imediat multă sare, dacă te-ai pătat cu sos sau cu grăsime, apoi lasă haina la înmuiat în apă cu oțet și amoniac. După ce o speli în mod obișnuit cu detergent, petele vor dispărea. 

Amestecă sare cu zeamă de lămâie până obții o pastă consistentă și freacă petele de mucegai de pe haine sau de pe cearșafuri cu această soluție. Lasă rufele la soare să se usuce, apoi spală-le la mașina de spălat cu detergent obișnuit.

De asemenea, sarea curăță fierul de călcat, dacă are pete de arsură, să nu distrugi hainele. E suficient să pui un strat de sare pe o hârtie de copt și să calci cu fierul încins câteva minute. Vei scăpa rapid de arsură.

Trucuri cu sare utile în baie

Pune peste noapte o jumătate de litru de oțet și câteva linguri de sare în vasul de toaletă, dacă are depuneri. A doua zi, folosește un burete abraziv și o pereche de mănuși să îți protejezi mâinile, și curăță depunerile. Vei vedea că vei îndepărta foarte ușor calcarul.

Poți folosi sare pentru a curăța cada și chiuveta din faianță și email, dacă nu mai ai soluții speciale de albit emailul. Dar nu folosi niciodată sarea pentru cada din acril.