Pentru multe gospodine începătoare în ale prăjiturilor, crema de ciocolată topită poate fi considerată cea mai simplă. Cu toate acestea, dacă nu știi să controlezi temperatura, te vei trezi cu ciocolată arsă sau cu o cremă plină de cocoloașe. Iată câteva trucuri cu ciocolată

  • Pentru a tăia cel mai ușor bucățile groase de ciocolată, folosește un cuțit cu zimți. Astfel, vei reuși să împarți cel mai bine bucățile mari de ciocolată în batoane sau cuburi pentru a le cântări sau pentru a le topi.
  • Cu cât sunt mai mici bucățelele de ciocolată pe care vrei să le topești, cu atât vei obține o cremă mai fină și mai omogenă.
  • Dacă ai nevoie de ciocolată topită pentru crema de tort, nu folosi fulgi de ciocolată. Aceștia au o consistență aparte și nu devin omogeni când sunt topiți. Cel mai bine este să folosești tablete de ciocolată de calitate, fie amărui, fie cu lapte, în funcție de intensitatea pe care dorești să o aibă crema.
  • Cea mai bună metodă de a topi ciocolata este baia de aburi. Nu este indicat să o topești la cuptorul cu microunde sau într-o cratiță din teflon, direct pe flacăra aragazului, pentru că este posibil să se ardă.
  • Ai grijă să nu pui niciodată apă în ciocolata pe care vrei să o topești. Apa o face să fiarbă și descompune ciocolata.
  • Dacă vrei să adaugi anumite arome la crema de ciocolată topită, alege numai soluțiile uleioase, cum ar fi esența de vanilie sau de rom, dar în suspensie uleioasă. Nu adăuga nicio substanță aromatică pe bază de apă pentru că este posibil să apară cocoloașe.

Trucuri cu ciocolată. Glazura necesită răbdare!

Pentru a prepara glazura de ciocolată este nevoie de un proces lung și complex, dar nu e complicat.

Cea mai fină glazură, cu un finisaj lucios, se obține topind ciocolata treptat, amestecând energic până se răcește și se întărește puțin și apoi topind iar ciocolata la o temperatură joasă, la baie de aburi.

Combină întotdeauna ciocolată amăruie, cu 80% cacao, împreună cu ciocolata cu lapte pentru a obține o glazură delicată, care se topește în gură.

Cel mai simplu ganache

Inventată fie de francezi, fie de elvețieni, crema ganache are un gust divin, un nume pretențios, dar nu e chiar atât de greu de făcut. Trebuie să știi aceste 3 mici secrete:

  • Ciocolata trebuie să fie premium, cu peste 75% unt de cacao
  • Smântâna trebuie să fie naturală și fină, cu peste 35% grăsime, fără amidon
  • Smântâna se încălzește la baie de aburi și se toarnă ușor fierbinte peste ciocolata tăiată în bucăți foarte fine

Întotdeauna se toarnă smântâna caldă peste ciocolată și nu invers! Dacă folosești smântână și ciocolată în proporții egale, obții un ganache bun de umplut torturi și prăjituri.

Dacă folosești 70% ciocolată și 30% smântână, obții un ganache bun pentru decoruri. În crema pentru decor poți pune câteva picături de ulei să fie mai lucioasă.

  • Daca te pasioneaza, vezi cele mai interesante curiozitati despre ciocolata!