CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Caută flori parfumate de soc și pregătește singură o socată delicioasă. Va fi binevenită în după amiezile caniculare, când ai nevoie de o băutură rece, acidulată și bogată în vitamina C.

Pe lângă limonadele cu mentă sau petale de trandafiri, socata este una dintre cele mai iubite băuturi la români pe timp de vară. Iată trei trucuri importante, știute de româncele care pregătesc socata după rețeta tradițională.

1. Florile de soc nu se spală!

Cumpără sau culege flori de soc parfumate și proaspete. Cu cât sunt mai proaspete, cu atât sunt mai parfumate și pline de polen, iar socata va fi mai aromată. Florile ofilite și gălbui nu mai sunt așa de grozave pentru socată.

Florile proaspete de soc nu se spală. Doar se scutură bine, pentru că este posibil să mai aibă mici insecte atrase de nectar. Cu toate acestea, dacă florile au fost culese dintr-un soc aflat pe marginea drumului, ar trebui să le treci printr-un jet de apă rece.

2. Borcanul trebuie să fie neapărat din sticlă pentru o socată delicioasă

Socata nu se face în borcane de plastic sau în vase din ceramică în care ai mai avut lapte sau alte lichide. Socata se face în borcane de sticlă, opărite și bine spălate înainte. Vasele din plastic alterează gustul băuturii când aceasta începe să fermenteze.

Poți folosi borcane mari de 5 litri de la murături, dar trebuie spălate cu apă clocotită, să iasă orice miros de murături acre.

3. Drojdia, bună sau nu?

Multe rețete de socată cuprind drojdie pentru că se folosea în trecut, când românii nici nu auziseră de lămâi. Dar azi nu mai este nevoie de drojdie, care oricum lasă un miros mai greu. Ar fi bine să folosești doar lămâi. Iar secretul cel mai important este să folosești o lămâie întreagă tăiată în felii foarte subțiri și zeama de la alte două lămâi pentru 4 litri de socată.

Cum să faci socata fără zahăr?

Zahărul este nelipsit din această băutură răcoritoare și dulce, cu toate acestea ea poate fi făcută și fără zahăr. În acest caz, fermentația se obține punând o linguriță de drojdie și o linguriță de boabe de orez, împreună cu 3 lămâi și 6 flori mari de soc la 4 litri de apă.

Când socata este deja bine fermentată și parfumată, se strecoară și se adaugă miere în funcție de gust.

Cum să faci socata și la toamnă?

Este simplu! Păstrează florile de soc la congelator. Culege flori de soc cât mai proaspete, verifică să nu aibă insecte, taie codițele groase și pune-le în punguțe la congelator. Poți împacheta câte 7 – 8 flori mari la fiecare punguță pentru o porție de 4 litri de socată. Nu se dezgheață înainte de a le pune în apă când vrei să faci socata. Este adevărat că își mai pierd din parfum, dar socata va fi la fel de bună!