Cu toate că ai putea crede că risipa alimentară nu este o problemă care să te afecteze, sfatul nostru este să analizezi cu seriozitate acest aspect. Astfel, pe lângă banii pe care efectiv îi arunci la gunoi, gândește-te că toate aceste deșeuri ajung în depozite, unde de multe ori putrezesc și contribuie, prin producerea de gaz, la schimbările climatice. 

Potrivit datelor, într-un an, în România, la coșul de gunoi ajung aproximativ 130 de kilograme de alimente de la fiecare locuitor. Așadar, dacă aceste cifre ți se par copleșitoare și vrei să contribui la reducerea risipei, atunci urmează sfaturile din acest articol.

Cumpără isteț și fă o listă cu alimentele necesare

Majoritatea oamenilor tind să cumpere mai multe alimente decât au nevoie și, deși achiziționarea unor produse vrac este mai convenabilă, cercetările au arătat că această metodă duce la cea mai mare risipă de alimente. Pentru a evita aglomerarea frigiderului, poți stabili două zile pe săptămână în care să mergi la aprovizionare, împreună cu o listă pe care să încerci să o respecți întru totul. De asemenea, consumă toate alimentele dintr-o categorie înainte de a cumpăra altele. Spre exemplu, dacă ai luat mai mulți morcovi și chiar dacă încep să-și piardă din frumusețe, nu îi arunca și nici nu cumpăra alții, ci pregătește un tort de morcovi pentru întreaga familie. Nu doar că este sănătos, dar așa vei reuși să economisești și bani și nici nu vei contribui la risipa alimentară. Abia după ce ai folosit toate legumele, te poți gândi la reînnoirea stocului.

Depozitează corect

Unul dintre elementele care duc la crearea unei cantități masive de deșeuri alimentare este depozitarea necorespunzătoare. Mulți oameni nu știu să păstreze legumele și fructele, ceea ce poate duce la coacerea prematură și, în cele din urmă, la putrezirea lor. Spre exemplu, cartofii, roșiile, usturoiul și castraveții nu trebuie niciodată ținute în frigider, ci la temperatura camerei. De asemenea, rotește de fiecare dată alimentele și aranjează mereu în față produsele mai vechi astfel încât să ajungă mai repede pe masă. În acest mod, acele articole care sunt la un pas de a se strica vor fi folosite pentru prepararea mâncării.

Evită promoțiile și alege produsele reduse

Nu de puține ori am fost tentați să cumpărăm mult tocmai pentru că producătorii și companiile ne îmbie cu promoții. Spre exemplu, încearcă să nu cumperi acele oferte care îți garantează trei articole la preț de două pentru că cel mai probabil vei ajunge să arunci o bună parte din acel produs. În schimb, poți achiziționa acele alimente pe care magazinele le vând la preț redus tocmai pentru că se apropie de termenul de expirare. Astfel, vei contribui eficient la reducerea risipei alimentare pentru că, în final, dacă le vei lăsa pe raft, tot la gunoi vor ajunge.

Mai mult, legumele care sunt la un pas de a se strica folosește-le pentru a pregăti diverse sosuri pentru paste sau pizza, iar fructele utilizează-le pentru brioșe, budinci sau smoothie-uri.

Sursă foto: Shutterstock

(P) MATERIAL PUBLICITAR REALIZAT IN COLABORARE CU MEGA-IMAGE.RO