Cuprins
Unele specii de trandafiri de grădină au flori care își schimbă culoarea pe măsură ce bobocii se deschid și florile se maturizează. Sunt trandafiri care, la început, au bobocii crem sau portocalii, urmând să se facă pe parcurs roz sau roșii.
Este atrăgătoare această schimbare de culori care se observă la aceeași tufă de trandafiri, care poate avea în același timp și boboci și flori mature. Dar, pe lângă trandafiri mai sunt trei flori care își schimbă culoarea și pe care le poți planta primăvara în grădină.
Ieri-azi-mâine sau Brunfelsia
Este deosebit de frumoasă variația de culori de la alb la albastru și apoi la violet pe care o capătă florile de Brunfelsia. Tufele acestei plante sunt deosebite și prin ținuta lor elegantă, dar mai ales prin simplitatea și culorile florilor. Datorită celor trei culori distincte pe care le capătă, planta a căpătat numele de ieri-azi-mâine sau dimineața-amiaza-seara.
Când se deschid, florile proaspete cu culoarea violet, apoi se decolorează și capătă nuanța lavandei, urmând să devină albe înainte de a se ofili complet. Florile seamănă foarte mult cu panseluțele, cresc în buchete de câte 7 – 10 floricele și cresc atât pe crengile bătrâne, cât și pe crengile mai tinere ale tufei. Brunfelsia are nevoie de un spațiu însorit dimineața, parțial umbrit după amiaza și de umiditate constantă pentru a face flori mari și frumoase. Planta se înmulțește ușor prin butașii rupți primăvara și poate fi cultivată și în ghivece mari.
Luminița de seară
Îndrăgită pentru florile ei mari ca niște clopoței, galbene sau alb-rozalii, luminița de seară îți oferă flori proaspete în fiecare noapte. La apusul soarelui, florile ei încep să se deschidă având o culoare de un galben intens, auriu. Spre dimineață, când încep să se ofilească vor căpăta o nuanță închisă, spre portocaliu.
Sunt flori de noapte atrăgătoare și irezistibile pentru fluturii nocturni care vor fi atrași în grădina ta și vor contribui și la polenizarea legumelor. Luminița de seară este totodată și o plantă medicinală, uleiul ei fiind folosit în multe tratamente naturiste și cosmetice.
Luminița de seară poate fi cultivată și în ghivece largi, pe o terasă unde se bucură de soare și de aer liber.
Flori care își schimbă culoarea. Hortensia și ph-ul solului
Se știe că frumoasele hortensii își schimbă culoarea de la albastru la roz în funcție de ph-ul solului. Dacă ai o hortensie bleu, o poți uda frecvent cu apă în care ai dizolvat soluții acide pe bază de sulf, sulfat de aluminiu, conform instrucțiunilor de pe etichetă.
Cu cât solul este mai acid, cu atât florile ei sunt mai albastre. Iar, dacă uzi planta cu soluții alcaline, cu apă în care poți dizolva câțiva bulgărași de calcar natural, florile vor căpăta o culoare roz. Bineînțeles, există și hortenii crem, galbene sau grena. Cele crem își pot schimba culoarea spre verzui, dacă sunt udate cu soluții acide.