Transalpina, ce traversează munții Parâng, face legătura între Oltenia și Transilvania și se află la peste 2.000 de metri altitudine. Este cea mai înaltă șosea din România, iar punctul de maximă altitudine este în Pasul Urdele, la 2.145 de metri.

Drumul alpin DN 67C face legătura între orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba.

Date despre Transalpina

1. Legenda spune că la sfârşitul secolului XVIII, începutul secolului XIX, familiile de localnici din zonă au lucrat la construirea unei porțiuni din drum, cotizând cu diferite sume de bani după posibilitățile lor financiare, dar și prin muncă fizică.

2. Alte surse susțin că şoseaua a fost construită şi pietruită de germani în timpul primului razboi mondial , din raţiuni militare.

3. Transalpina a fost reconstruită în perioada interbelică şi dată în folosinţă în 1938, când a fost inaugurată de regele Carol al II-lea.

4. Regele Carol al II-lea a dorit un drum strategic, pentru artileria montană, trasă de cai, care să poată fi parcurs de trupele ce se plimbau între Valahia și Transilvania.

„Poteca Dracului” sau „Drumul Regelui”

5. Drumul era folosit de păstorii din Mărginimea Sibiului care își duceau turmele în Oltenia, fiind o cale periculoasă pentru cai motiv pentru care purta numele de „Poteca Dracului”.

6. După revoluția din decembrie 1989 drumul nu a mai interesat pe nimeni, o parte din zidurile de sprijin s-au stricat, iar bucăți de piatră au fost furate și folosite la fundațiile unor vile construite la Rânca.

7. Transalpina a primit denumirea de Drumul Regelui, după inaugurare.

8.  În 1938, la inaugurarea Transalpinei, Carol al II-lea și Mihai I, precum și primul-ministru Gheorghe Tătărescu și soția sa Arethia au parcurs traseul Novaci – Sălistea în opt ore. Șoferul a fost însuși Carol al II-lea.

9.  Primul-ministru Gheorghe Tătărăscu a plecat pe munte de la Novaci la Lotru, împreună cu 20 de călăreți din Novaci, conduși de învățătorul Ion D. Giurgiulan, pentru a stabili traseul drumului.

Străbate șase masive muntoase

10. Drumul străbate 6 masive muntoase Cindrel, Şureanu, Lotru, Parâng, Latoriţei, Căpăţânii.

11. Transalpina este cel mai înalt drum rutier din întregul lanţ al Carpaţilor.

12. Drumul regelui începe la Sălişte, trece prin satele Tilişca, Poiana Sibiului, Jina, coboară 7 km până la Dobra (comuna Şugag) unde întâlneşte DN 67C apoi urcă uşor, trece pe lângă barajele Tău şi Oaşa pentru și ajunge la Obârşia Lotrului.

13. Între Obârșia Lotrului și Rânca găsești cele mai frumoase serpentine.

14. De-a lungul drumului întîlnești numeroase stâne

15. În 2009 s-au alocat niște fonduri (1.3 miliarde de lei) pentru lucrările de modernizare ale șoselei.

Vei întâlni și lacuri glaciare

16. Pe perioada iernii, Transalpina este închisă.

17. Drumul este accesibil pentru orice tip de autoturism.

18. Pe Drumul Regelui se găsesc o serie de lacuri glaciare, printre care și lacul Gâlcescu, cel mai întins iezer glaciar din zona Gorjului, are 230 m lungime, 165 m lățime și 3,2 ha suprafață, 10 m adâncime maximă.

Acestea sunt câteva dintre lucrurile interesante existente despre Transalpina, pe restul te invităm să le descoperi chiar tu.

Sursa Foto: Flickr.com

Save

Save

Save