Rozul „Lawinia”, „Santana” cel roşu sau „Compasiune” sunt câteva soiuri de trandafiri urcători care înfloresc de mai multe ori pe an. Gama de culori şi de forme este surprinzătoare. De la alb imaculat, la mov închis, florile lor sunt simple şi elegante sau bogate în petale dantelate. Sunt alegerea cea mai bună dacă vrei să îmbraci un gard sau un chioşc de grădină. Câteva specii pitice pot creşte şi în balcon, cultivate în ghivece adânci din argilă sau lemn. Este important ca balconul să nu fie închis, să se bucure de aer şi de soare din plin.
► Îngrăşămintele recomandate
Azotatul de amoniu este cea mai bună substanţă hrănitoare înainte de înflorire. Dacă nu vrei să foloseşti o substanţă chimică, alege gunoiul de păsări, pe care îl diluezi în apă, în proporţie de 500 g la 10 litri. În magazinele de specialitate, vei găsi şi îngrăşăminte mixte concepute pentru trandafiri urcători, pe care trebuie să le foloseşti conform instrucţiunilor, diluate cu apă.
► Stropirile împotriva dăunătorilor
Deseori, înainte să înflorească primii boboci, ramurile tinere şi fragede atrag păduchii şi afidele. Nu folosi din prima zi substanţe chimice dure. Încearcă mai întâi ceaiurile concentrate de urzici, soluţia de tutun macerat sau săpunul dizolvat în apă. Tufele de urzici plantate lângă trandafiri îi apără de purici. Dacă nu scapi de invadatori, alege substanţele chimice, dar alternează procedura, deoarece insectele pot deveni rezistente la acelaşi „tratament”. Respectă concentraţia indicată pe ambalaj, ca să nu arzi rădăcinile şi tulpinile plantei.
► Suporturi pentru trandafiri urcători
Arcadele din lemn solid, întărite cu bare de metal, sunt potrivite pentru soiurile de trandafiri urcători care depăşesc trei, patru metri în înălţime. Piramidele sunt recomandate pentru soiurile care nu cresc mai înalte de 1,5 m sau 2. Soiurile care fac flori mari şi dese se vor dezvolta mai bine pe coloane din sârmă. Dacă ai în curte un copac uscat, răreşte-i crengile şi plantează lângă el un trandafir şi o clematită. Efectul va fi spectaculos!
► FEREŞTE-TE SĂ…
1 – cultivi trandafiri urcători pe peretele sudic al casei; vara, soarele puternic va arde florile şi va împiedica planta să se dezvolte armonios;
2 – plantezi trandafirul chiar sub streaşina casei, pentru că poate ţine umbră florilor toată ziua, iar apa de ploaie nu va mai spăla şi răcori frunzele;
3 – cultivi planta în pământul de lângă casă care conţine pietriş şi bucăţi din materialele de construcţie; solul de lângă casă trebuie înlocuit în adâncime cu pământ fertil;
4 – pui apă în exces trandafirilor, chiar dacă uzi în fiecare seară gazonul; trandafirii se udă de două ori pe săptămână, cu câte cinci litri de apă de fiecare dată.