Oțetul din vin

Se obține prin fermentarea vinului, iar alcoolul etilic se transformă în acid acetic. Oțetul din vin, alb sau roșu, conține săruri minerale de fosfor, magneziu și calciu, precum și aminoacizi care stimulează imunitatea organismului. Este folosit la murături și salate, în cantitate redusă, dar și ca dezinfectant pentru piele, pentru vesela din bucătărie sau pentru curățenia frigiderului. Este un produs ieftin și versatil în casă.

Oțetul de mere

Se obține din fermentarea cidrului de mere, este mai aromat și mai blând decât oțetul din vin. Se folosește îndeosebi pentru salate și pentru marinate, dar și pentru curățenie, dezinfectare sau pentru frumusețea părului. Oțetul din mere reduce nivelul de colesterol, stimulează imunitatea, previne retenția de apă și acționează ca un antibiotic slab.

Oțeturile bune în bucătărie

Oțetul balsamic

Este obținut prin fierberea și fermentarea mustului din struguri dulci, iar cele mai apreciate soiuri sunt cele din regiunea de baștină și anume Modena, Italia. Este un oțet dens, opac, de culoare închisă și cu o aromă intensă pe care o capătă de obicei de la lemnul butoaielor în care fermentează. Este considerat mult mai sănătos pentru organism și este recomandat în special pentru salate, fie ele din legume sau din fructe, în combinație cu brânzeturi și carne.

Oțetul de orez

Are un gust mai dulce față de oțetul din vin sau față de oțetul balsamic. Se folosește la gătit, pentru a frăgezi carnea, dar și la salate sau marinate. Este excelent pentru sosurile de friptură și are certe calități medicinale, deși nu este la fel de bogat în minerale și aminoacizi precum oțetul balsamic. Este unul dintre oțeturile bune pentru preparatele de pește și fructe de mare, după rețetețe bucătăriei orientale.

Oțetul aromatic

Se obține fie din oțet de mere, fie din miere și apă lăsate la fermentat cu diverse ierburi aromatice. Se pot folosi petale de trandafir, levănțică, rozmarin, cimbru, piper sau dafin. În funcție de plantele folosite, oțetul aromatic poate fi un bun remediu pentru diverse afecțiuni de stomac și de ficat, un stimulent al imunității, dar și leac împotriva mătreții și a ciupercilor de piele. Se folosește de asemenea la salate și la marinate, pentru a frăgezi carnea.

sursa foto: Shutterstock