În mod cert, dacă ai haine de iarnă din fleece știi deja care sunt principalele calități ale acestui material: este foarte moale și este foarte călduros. Fleece, polar, lâna polar sunt denumirile sub care poți găsi acest material folosit tot mai des pentru garderoba sport de iarnă.
Numele lui vine de la un tip de lână foarte densă și călduroasă, dar fleece este un produs 100% sintetic, realizat din plastic. El a fost inventat în anii 1970 de o companie americană ai cărei cercetători au descoperit că fibrele subțiri din plastic pot fi țesute într-o țesătură densă și apoi pieptănate astfel încât să fie foarte moi și pufoase și să semene cu lâna.
De unde vine numele de polar sau fleece
Inițial, materialul produs de americani a fost supranumit synchilla, adică șinșila sintetică, deoarece este foarte fin și moale precum blănița de șinșila.
Alții au asemuit materialul cu termenul fleece, care este lâna de înaltă calitate de la rase de oi crescute pentru lână.
Numai că cele două denumiri nu puteau deveni prea populare, așa că s-a ajuns la numele de polar, amintind de faptul că hainele făcute din fleece sau din polar sunt atât de călduroase că le poți purta și la Polul Nord.
Ce are fleece și nu are lâna sau bumbacul
Materialele realizate din bumbac de calitate sunt moi, flexibile, călduroase, ușor de suportat de către persoanele cu pielea sensibilă, fiind realizate din fibre naturale. Bumbacul absoarbe transpirația, lasă pielea să respire, dar reține umezeala mai mult timp până când se usucă bine.
Lâna, în funcție de origine și de modul în care este prelucrată este călduroasă, dar puțin mai rigidă și mai aspră decât bumbacul. Și lâna absoarbe bine transpirația, lasă corpul să respire, dar se usucă greu.
Fleece este mult mai moale și mai călduros decât bumbacul sau lâna, este flexibil, este comod, este rezistent la uzură (ceea ce nu se poate spune despre lână și bumbac) și are o izolație termică mult mai bună decât lâna.
Singurul dezavantaj la hainele din fleece sau polar este acela că nu izolează prea bine împotriva vântului și ploii și trebuie să porți peste ele ceva impermeabil și rezistent la vânt. În schimb, dacă se umezesc, ele se usucă mult mai repede decât hainele din bumbac sau lână.
Cum se spală hainele din fleece
Chiar dacă este realizat din plastic și este mult mai rezistent decât materialele din fibre naturale, trebui să reții că fleece va fi distrus de temperaturi ridicate.
De aceea, hainele din fleece se spală la cel mult 40 de grade Celsius, se spală cu săpunuri lichide și detergenți delicați, fără înălbitor sau balsam.
Polarele sau hainele din fleece nu se usucă la uscător și nu se usucă la soare, deoarece proprietățile lor a de păstra foarte bine căldura corpului se vor pierde.