Lufa este o plantă agățătoare cu fructe care seamănă cu cele de castravete și care produce buretele vegetal atât de lăudat de cosmeticieni. Este excelent când faci o baie fierbinte și vrei un masaj delicat. Buretele acesta din fibre naturale este o alegere mult mai bună decât cele din plastic.

Buretele vegetal, înrudit cu dovlecii și castraveții

Este o plantă cu aer exotic, dar poate fi cultivată și la noi în țară, iar câțiva cultivatori reușesc să facă afaceri profitabile cu ea. Lufa sau buretele vegetal este înrudit cu dovleceii sau castraveții și are aceleași cerințe de îngrijire.

În Asia, se folosesc fructele tinere și crude la mâncare, iar din sucul obținut prin stoarcerea lor se obțin creme și loțiuni pentru piele. De asemenea, sunt folosite și semințele în industria cosmetică datorită uleiurilor benefice pentru ten.

Este o plantă cățărătoare, ca atare are nevoie de tutori sau araci, florile ei sunt galbene, iar fructele sunt de două feluri, lungi și subțiri sau scurte și ovale, în funcție de cele două soiuri cunoscute. Numele științific al plantelor este Luffa cyclindrica și Luffa aegyptiaca. Ambele sunt la fel de productive și apreciate în industria cosmetică.

Cum se cultivă lufa

Fructul uscat și bine copt al buretelui vegetal

Fructul uscat și bine copt al buretelui vegetal

Buretele vegetal este o plantă anuală și se obține din semințe, care se plantează în răsadnițe mici în luna martie, în spații luminate și încălzite. Ulterior, când micile plante sunt suficient de viguroase pot fi transplantate în grădină.

Nu au pretenții mari în ceea ce privește solul și rezistă la secetă, dar dacă vrei să producă bureți de calitate și bine dezvoltați trebuie udate constant.

Florile încep să apară luna mai și sunt galbene, la fel ca florile de castravete. După apariția primelor fructe, în lunile iunie – iulie, este bine să fie udate mai des pentru a crește mai mari.

Lufa nu este afectată de mană și este destul de rezistentă împotriva insectelor. Fructele se lasă să se coacă până devin maronii și coaja începe să se crape.

Cum se obține buretele și ce proprietăți are

În luna octombrie, buretele vegetal este deja bine copt și uscat. Acum se decojește și se curăță semințele bine astfel încât să iasă la iveală țesutul fibros de la interior. El are o culoare gălbuie, dar mulți producători îl albesc prin mijloace chimice.

Buretele vegetal se folosește umed, la baie, împreună cu gelul de duș preferat. Nu zgârie pielea și datorită acestui lucru poate fi folosit inclusiv pentru masajul feței.

După folosire, se spală cu un jet de apă caldă și se lasă să se usuce în aer liber sau lângă o sursă de căldură ca să nu mucegăiască.

Spre deosebire de bureții din plastic care poluează și distrug mediul în care ajung, buretele vegetal este biodegradabil 100%.

foto: 123rf.com