Toporașii parfumați erau considerați de greci florile Afroditei, zeița iubirii. Aroma lor delicată și persistentă constituie unul dintre cele mai prețioase parfumuri naturale, asociată cu dragostea și pasiunea.

Cum să cultivi toporași în grădină

Mergi la pădure în aceste zile de început de primăvară, când toporașii sunt deja înfloriți, și ia câteva tufe cu tot cu rădăcină și pământ. Toporașii au rădăcini scurte și îi poți scoate din pământ fără să le rănești, dacă sapi puțin mai adânc.

Transplantează toporașii parfumați la tine în grădină, pe lângă gard, pe lângă zidul casei sau pe lângă un trotuar. Alege locuri însorite, deși planta tolerează și umbra parțială.

Plantează mai multe tufe de toporași una lângă cealaltă, ca să se simtă mai puternic parfumul lor când înfloresc.

Toporașii cu flori albe sunt mai rari, dar mai puțin parfumați

Toporașii cu flori albe sunt mai rari, dar mai puțin parfumați

Este suficient să aduci de la pădure 4 sau 5 tufe în primul an și se vor înmulți singure în anii următori, oferindu-ți un covor de culoare albăstruie cu o aromă delicată. Aceste plante pot avea și culori albe, nu doar albastre sau mov, dar cele albe sunt mai puțin parfumate.

Toporașii fac parte din familia panseluțelor, nu sunt pretențioși la tipul de sol și nici nu trebuie udați prea des în zilele calde de vară. Ei înfloresc doar primăvara devreme, în luna martie, momentul potrivit să recoltezi florile și să le folosești pentru sănătatea și frumusețea ta.

La ce te ajută toporașii parfumați

Florile se recoltează dimineața devreme, după ce soarele a uscat roua de pe frunze. Ele se usucă la fel ca toate plantele medicinale și se folosesc în ceaiuri și decocturi pentru afecțiuni respiratorii.

Ceaiul de toporași ajută în crizele de tuse, în răceli și gripe, deoarece are proprietăți calmante, expectorante și emoliente.

Pe de altă parte, infuzia de flori de toporași parfumați este un bun laxativ, în timp ce decoctul făcut din frunze fragede are proprietăți purgative.

Frunzele proaspete de toporași, zdrobite și înmuiate cu apă fierbinte era folosite pe vremuri la cataplasme pentru răni.

Pentru frumusețea ta, infuzia de flori de toporași în lapte opărit poate fi folosită pentru hidratarea și întinerirea tenului.

sursa foto: 123rf.com