Cafea și ceai

Orice băutură care conține cafeină le poate face rău câinilor, le provoacă tulburări de ritm cardiac, hipertensiune și spasme, mai ales dacă au deja anumite probleme medicale. Câteva înghițuri de ceai nu reprezintă un pericol, dar, dacă înghite o cantitate considerabilă de cafea sau de ceai, poate avea probleme grave și va fi nevoie de intervenția specialistului veterinar.

Ciocolata și bomboanele

Ține departe de câine cutia cu bomboane sau ciocolata, de orice fel ar fi ea. Dacă doar gustă o pătrățică, este posibil să nu apară nicio problemă. Dar, dacă reușește să mănânce pe furiș o cantitate mai mare de ciocolată, îi crește tensiunea, poate avea spasme puternice și va încerca să vomite. La fel ca și cafeina, teobromina din boabele de cacao este periculoasă pentru câini și pisici.

Șunca, slănina și carnea prăjită

Carnea trebuie servită fiartă, fără condimente și sare. Orice carne prăjită și cu atât mai mult bucățile grase de costiță, slănină, jumări sau mezeluri sunt toxice pentru ficatul câinilor. Dacă obișnuiești să îi dai mai des aceste alimente, nu numai că se va îngrășa peste măsura, dar se poate îmbolnăvi de pancreatită și poate avea probleme de piele, care vor afecta și blana.

Sâmburii de mere, pere, caise sau migdale

Sâmburii acestor fructe conțin acid prusic sau cianură de hidrogen, cum mai este numit acest acid care poate fi fatal în concentrație mai mare. Pentru un om, 30 de grame de sâmburi cu cianură pot fi fatali. Pentru un câine este nevoie de o cantitate mult mai mică. Ai grijă să îi dai câinelui tău fructele fără sâmburi, pentru a-l feri de orice pericol.

Peștele crud

Nu se recomandă să hrănești câinele cu pește crud. Dincolo de pericolul de a se răni cu oasele, în carnea crudă de pește pot exista paraziți sau bacterii periculoase, care pot fi fatale dacă nu sunt depistate la timp și tratate corect.

Carnea crudă de pui sau de porc

Deși mulți câini adoră să roadă oase și carne crudă, există pericolul să se îmbolnăvească de E. coli sau să sufere de boli grave de ficat sau de stomac. Consecințele consumului de carne crudă se văd în timp, dar este mai bine să previi, decât să vindeci.

Lapte și produse lactate

Ca mulți oameni, și câinii pot avea intoleranță la lactoză. Câteva bucăți mici nu reprezintă un pericol, mai ales dacă este vorba de o brânză cu un conținut redus de grăsime. Dar câinii nu ar trebui să mănânce cantități prea mari de lapte sau brânzeturi.

Strugurii

Sunt o gustare delicioasă pentru oameni, dar periculoși pentru câini. Conținutul ridicat de zahăr și substanțele iritante din semințele de struguri pot cauza dureri gastrice, vărsături și spasme. Câteva boabe pot fi ușor de tolerat, dar nu un ciorchine întreg.

sursa foto: 123rf.com