Cuprins
Vecinii bulgari își păstrează cu sfințenie tradițiile și se laudă cu bucate delicioase. Cele mai cunoscute specialități culinare din Bulgaria pentru mulți români sunt preparatele pe bază de fructe de mare pe care le gustă în timpul vacanțelor de vară.
Dar bucătăria bulgărească mai are multe taine de descoperit. Ea este influențată de bucătăria bogată a rușilor, cu multe preparate pe bază de carne de porc și vită, dar și de tradițiile popoarelor balcanice și mediteraneene. Multe preparate sunt fierte sau gătite la cuptor, cu sosuri delicioase și destul de grase, dar sunt însoțite de rachiu și vinuri bune.
Salata bulgărească, recunoscută în Europa
Cea mai cunoscută dintre renumitele specialități culinare din Bulgaria este salata Shopska sau salata bulgărească. Este o salată pregătită în mod deosebit în regiunea de vest a Bulgariei și la Sofia. Bulgarii pregătesc această salată la fiecare sărbătoare, iar vara aproape săptămânal.
Și românii preferă salata bulgărească pentru combinația savuroasă de legume. Se folosesc roșii, castraveți, ardei grași, ceapă verde, telemea și pătrunjel, toate stropite cu ulei, lămâie și oțet. În unele zone, ardeii grași sunt înlocuiți cu ardei copți ținuți în saramură cu usturoi.
Kebapche și kufte – chiftele bulgărești
Este un preparat din carne tocată inspirat de bucătăria turcească. Se folosește carne de porc sau de vită, tocată mărunt, combinată cu diverse condimente iuți și aromate, dar nu se pune ceapa. Carnea este apoi modelată pe un băț dr frigurie și se gătește la grătar.
Se servește cu salată bulgărească și cu sosuri de iaurt.
Kuftele sunt chiftele din carne de porc tocată, cu ceapă, verdețuri și chimen. Și ele se prăjesc la grătar și se servesc cu garnituri de cartofi sau cu salate.
Patatnick – mâncare de cartofi
Este un fel de cartofi gratinați din regiunea montană a Rodopilor. Cartofii tăiați felii se călesc cu multă ceapă, se adaugă ouă și ardei grași, uneori brânză telemea, și se coc apoi la cuptor. Se servește adesea cu salată de varză murată.
Sach – tocană în vas de lut
Sach este un vas de lut tradițional, larg ca o cratiță, cu pereți puțin înalți și cu două toarte din fier. În acest vas, bulgarii gătesc tot felul de tocănițe delicioase, cu multe legume și bucăți de carne. O astfel de tocană, care poartă numele de Sach, conține cubulețe din carne de porc, cubulețe din carne de pui, ciuperci, diferite legume și verdețuri. Carnea, ceapa și ciupercile sunt călite în alt vas, apoi transferate în sach unde se adaugă legumele și condimentele, apoi smântână sau brânză.
Vasul de lut este ținut cald pe un suport de fier și aici ingredientele continuă să fiarbă încet, iar aromele se întrepătrund. Carnea se frăgezește și legumele se topesc în sos. Preparatul este foarte apreciat de gurmanzi și solicitat mai ales în sezonul rece, în stațiunile de ski.
Tarator – supa de iaurt
Dacă preparatele cu multă carne sunt mai degrabă solicitate iarna, supa rece de iaurt numită Tarator este un deliciu grozav pentru verile calde la mare în Bulgaria. Este o supă excelentă care se face din castraveți, nucă, mult iaurt și verdețuri aromate.
Bulgarii, la fel ca și noi, gătesc foarte des supe și ciorbe, la care adaugă iaurt, smântână și mulți ardei.
Lyutenitsa – zacusca de ardei
Un alt preparat savuros, care poate fi consumat vara este zacusca din ardei dulci și iuți. Este ideală rece, pe pâine prăjită sau biscuiți sărați. Această zacuscă se face din ardei roșii dulci, ardei iuți, sos de roșii, ceapă și diverse condimente.
Garash – tort de nuci și ciocolată
La desert, printre cele mai iubite specialități culinare din Bulgaria se numără plăcinta lor încolăcită cu brânză, dovleac sau mere, gogoșile, clătitele cu mult iaurt, baklavaua și diverse foietaje umplute cu fructe și nuci.
Dar foarte apreciat este tortul Garash care se face din foi subțiri de aluat cu albuș și nucă, și se umple cu multă cremă de ciocolată. Este un adevărat deliciu pentru cei care preferă dulciurile savuroase și bogate în cremă.