Ideal ar fi să consumi în mod regulat apă și să apelezi la diverse soluții de hidratare pe timpul zilei, astfel încât organismul să nu sufere. Cu atât mai mult dacă stai la plajă, dacă muncești în aer liber sau în soare, dacă faci sport și transpiri.

Câtă apă bem și ce înseamnă hidratarea corectă

Specialiștii spun că avem nevoie în medie de 33 ml de apă pentru fiecare kilogram corp. Hidratarea nu înseamnă să bem multă apă deodată, să se acumuleze în celule, să ne simțim picioarele umflate și abdomenul balonat. Hidratarea înseamnă să menții un echilibru normal de lichide în organism, astfel încât să nu suferi de sete.

Când mâncăm sărat, când mâncăm multă pâine și paste sau când bem alcool, organismul reține mai multă apă, dar aceasta este o situație temporară. Când suntem deshidratați, trebuie să ne rehidratăm corect, iar apa se pare că nu mai este în topul celor mai bune soluții de hidratare.  

Top 7 soluții de hidratare mai bune ca apa

Conform unor studii realizate în Marea Britanie la care au participat și sportivi, și voluntari care nu practică niciun sport, cea mai bună soluție de hidratare a reieșit laptele. Cu toate acestea, laptele nu este bine tolerat de toată lumea, mulți dintre noi având intoleranță la lactoză încă din copilărie. Vei găsi în acest top și alte soluții de hidratare foarte eficiente, mai bune și mai gustoase decât apa.

Laptele

De ce ne hidratează atât de bine laptele? Deoarece conține săruri de sodiu, magneziu și calciu, grăsimi și zaharuri care ajută organismul să rețină mai bine lichidele. Laptele conține 87% apă și săruri minerale care ajută la retenția apei. Iar apa are nevoie de sodiu, glucoză și alte săruri minerale pentru a rămâne în corp și pentru a facilita schimbul de substanțe nutritive între celule.

Pepenele roșu

Se știe cât de suculent este pepenele roșu și cât este de îndrăgit acest fruct. Vara, în perioadele caniculare, consumă cât mai des pepene roșu. Sucul lui dulce conține 92% apă, glucoză și săruri de potasiu și magneziu care ajută organismul să rețină bine apa.

Apa infuzată cu fructe

Când te simți deshidratată și simți că apa nu te ajută să scapi de senzația de sete, pregătește un pahar de apă infuzată cu fructe. Tot ce ai de făcut este să combini apă cu puțin suc de lămâie, de portocale, de mere sau de fructe roșii. Sucurile de fructe conțin zaharurile și electroliții necesari pentru a reface necesarul de apă din țesuturi.

Apa de cocos

Caută apă de cocos organică, absolut naturală, fără adaos de zahăr și arome sau săruri minerale inutile. Apa de cocos naturală este o băutură delicioasă, care te hidratează în mod natural mult mai bine decât apa simplă de la robinet. Ea conține glucoză, sodiu și vitamina C, adică o combinație ideală pentru hidratare, pe care apa normală nu o conține.

Soluțiile de hidratare din farmacie

În farmacii sau în supermarket se găsesc, mai ales pe timpul verii, pliculețe cu soluții de hidratare care au un efect aproape instantaneu. Aceste pliculețe conțin sărurile cele mai importante de care are nevoie organismul tău pentru a reține apa, când te simți puternic deshidratată. Glucoza, potasiul, sodiul și magneziu se numără printre cele mai importante ingrediente.

Ceaiurile și infuziile din fructe

Evită ceaiul verde sau ceaiul negru, dacă vrei să te hidratezi corect, deoarece aceste băuturi conțin cofeină. În schimb, ceaiurile din fructe sau din plante, diluate cu apă și băute reci, cu gheață, te ajută să te hidratezi și să te răcorești în zilele de vară.  

Sucurile de fructe

Aceste băuturi te ajută să te hidratezi rapid, dacă numai dacă sunt naturale și dacă adaugi suficientă apă în ele. Este vorba de sucurile de fructe pe care le pregătești singură, din fructe bine coapte, și în care poți adăuga lapte, lapte de cocos, apă de cocos sau apă minerală. Evită sucurile de fructe din arome sintetice și pline de zahăr din comerț.

3 băuturi care elimină apa din organism

Cafeaua, alcoolul și limonada îți dau senzația că te hidratează, dar în realitate ele accelerează eliminarea apei din organism. Cofeina, alcoolul și zahărul din aceste lichide nu sunt deloc recomandate pentru o hidratare sănătoasă. Chiar dacă le consumi ocazional sau periodic, trebuie să bei în compensație mai multă apă, deoarece ele măresc diureza și te vei simți deshidratată.

Pe lângă cele trei se mai adaugă și berea și sucurile de tip cola, care sunt delicioase pe timp de vară, când îți este foarte sete, dar în realitate nu te ajută să te hidratezi corect!