Indiferent de regiune, există câteva flori și arbuști fructiferi care prosperă în orice grădină, indicate mai ales pentru grădinarii amatori, care nu au prea mult timp și nici experiență.

Unele dintre ele trebuie plantate toamna, dar altele pot fi plantate în această perioadă a anului, până la jumătatea lunii aprilie.

Daliile, flori pentru toată vara

Fie că le cumperi deja înflorite, fie că iei doar bulbi, cea mai bună perioadă pentru plantarea daliilor în grădină este prima jumătate a lunii aprilie. Trebuie doar să alegi un loc însorit, cu puțină umbră după amiaza și să le uzi din când în când. Vor crește viguroase și vor face flori toată vara.

Gura leului, cea mai rezistentă floare pentru grădinarii amatori

Tot în luna aprilie este bine să semeni în grădină semințele de gura leului sau să plantezi flori tinere cu boboci, cumpărate din piață. Gura leului are o mulțime de culori, iar unele soiuri sunt parfumate. Va crește sub formă de tufă și va rezista ani întregi în grădină, ba chiar se va înmulți singură unde nu te aștepți. Trebuie doar să o uzi moderat în zilele călduroase.

Floarea de piatră, covor de culori

În a doua jumătate a lunii aprilie, seamănă semințe de floare de piatră pe lângă casă, pe lângă un trotuar sau într-un loc însorit din grădină unde nu crește nimic altceva. Înainte să semeni semințele, aruncă puțin nisip sau pietriș fin și sapă bine pământul, să fie reavăn. Apoi udă bine și așteaptă câteva săptămâni. Din luna mai vei avea deja flori pe care nici nu trebuie să le îngrijești. Este cea mai simplă și comodă plantă pentru grădinarii amatori.

Mâna Maicii Domnului

Dacă vrei să camuflezi un gard vechi sau un zid urât, instalează o pergolă din lemn și plantează mâna Maicii Domnului. Este o plantă cățărătoare, cu frunze verzi și proaspete aproape tot anul și flori deosebit de parfumate pe parcursul verii. Are nevoie doar de susținere, de mult soare și de apă.

Liliacul, un arbust pe care grădinarii amatori îl iubesc

Toamna, prin luna septembrie, este timpul potrivit pentru a planta arbuști decorativi, iar liliacul este, poate, cel mai puțin pretențios pentru că nu are nevoie nici măcar de tundere. Alege un soi cu buchete mari de flori, în nuanțe vibrante de violet sau albe și parfumate.

Zmeura, fructe fără efort

Este foarte rezistentă la căldură și soare, poate crește aproape în orice sol, dar iubește pământul acid, așa că poți pune zaț de cafea uscat la rădăcină când o plantezi. De obicei, se cultivă toamna, astfel încât primăvara devreme să apară lăstarii noi. Are nevoie doar suporturi pe care să fie legată și se descurcă singură. Zmeura este delicioasă și îți oferă nu doar fructele ei dulci și parfumate, dar și un spectacol atractiv în grădină când face flori.

Afinele, boabe de vitamine

La fel ca zmeura, afinele tinere se plantează toamna în pământ de grădină amestecat cu substrat pentru camelii. Primăvara nu mai este nevoie de nimic altceva decât de soare, căldură și puțină apă în zilele prea calde. Iar plantele vor înflori și vor face fructe gustoase și pline de vitamine. Spre sfârșitul iernii, afinele se tund pentru a stimula apariția de noi crengi cu mai multe flori și fructe.

Află ce alte plante  se pot cultiva în grădină primăvara și cum trebuie să alegi locul potrivit pentru ele!

sursa foto: Shutterstock