Numeroase superstiții și mituri despre pisici, care nu concordă cu realitatea, au conturat o imagine distorsionată, dar stăpânii care au pisici știu ce complexă este personalitatea lor și cât sunt de afectuoase. Este adevărat că micile feline sunt mult mai independente decât câinii, dar dacă se simt iubite, oferă la rândul lor multă afecțiune stăpânilor care le îngrijesc.

Iată câteva mituri despre pisici care s-au dovedit a fi false și la care trebuie să renunți, dacă vrei să le cunoști mai bine.

Pisicile cad mereu în picioare

Parțial, acest mit este adevărat. În general, pisicile care cad de la înălțimi mai mici cad în picioare, deoarece au un simț al echilibrului deosebit care le ajută să se răsucească în aer și să aterizeze pe lăbuțe. Cu toate acestea, dacă înălțimile sunt prea mari, pisicile nu vor reuși să aterizeze pe picioare și să se salveze.

Poate că după o cădere de la etajul 1 al unui bloc, pisica ta va supraviețui. Poate și de la etajul 2. Dar cu greu se mai poate spune că va ateriza pe lăbuțe de la etajele superioare. Așadar, atenție la ferestre, să fie mereu închise, dacă pisica ta este tentată să iasă pe pervaz și locuiești la un etaj înalt!

Pisicile torc atunci când sunt fericite

baiat si pisica cu aceleasi defecte

Și acesta este unul dintre cele mai răspândite mituri despre pisici, dar nu este decât parțial adevărat. Pisicile torc atunci când sunt mulțumite și când sunt mângâiate. Este un sunet special pe care ele îl emit pentru că se simt ocrotite. Dar pisicile torc și atunci când sunt speriate, înfrigurate sau când le doare ceva. Așa ele încearcă să se liniștească singure. De asemenea, torc pentru a-și mângâia pisoii.

Pisicile văd chiar dacă este complet întuneric

Complet fals! Pisicile văd noaptea pentru că ochii lor pot capta cea mai slabă rază de lumină. Irisul lor se deschide mai mult decât al oamenilor și captează lumina slabă pe timpul nopții, astfel că pisicile pot vedea obiecte și mișcări. În plus, ele se ajută și de miros, de auz și de mustăți pentru a se orienta pe întuneric. Însă nu pot vedea nimic, dacă este întuneric total într-o cameră, așa cum nici noi nu putem vedea nimic dacă este complet întunecat totul în jur.

Pisicile sunt animale nocturne

Nu este chiar corect să le numim animale nocturne. Pisicile sunt mult mai active la crepuscul, la îngemânarea zilei cu noaptea. Instinctul lor de vânător le face să fie mai active seara târziu sau dimineața devreme, când nu este încă lumină deplină afară. La miezul nopții poate că vor dormi și ele, dar dimineața devreme se vor trezi înaintea ta și vor începe să se joace prin casă.

Pisicile trebuie să bea lapte

Acesta este un mit răspândit mai mult de poveștile pentru copii și desene animate. În realitate, pisicile mature nu au nevoie de lapte. Cele mai multe pisici au de fapt intoleranță la lactoză, iar laptele de vacă le face rău… le provoacă dureri de stomac, diaree și stări de vomă. Există și excepții de la regulă, dar în general pisicile nu au nevoie de lapte. Ele au o nevoie de o dietă echilibrată pentru carnivore, în special cu organe și carne de pasăre, de vită sau de pește.

Pisicile nu suportă alte pisici pe teritoriul lor

Este un mit parțial adevărat. Pisicile crescute singure de mici nu vor suporta competiția și nu vor accepta ușor a doua pisică în casă. Pisicile maidaneze se asociază în grupuri în sezonul rece mai ales pentru a căuta hrană, dar și ele au fiecare teritoriul lor și nu suportă intruși.

Pisicile crescute de mici împreună, câte două sau trei, se tolerează și se joacă împreună, dacă nu trebuie să intre în competiție pentru hrană sau pentru jucării și locuri preferate prin casă.

Pisicile nu au nevoie de îngrijire

cum înveți pisica să fie periată

Și acesta este un mit fals despre pisici. Este adevărat că ele își curăță frecvent blănița și lăbuțele, dar și ele au nevoie de îngrijire din partea stăpânilor. Fie că au blana mai scurtă sau mai lungă, pisicile trebuie periate periodic pentru a îndepărta firele de blană moarte. De asemenea, este important să le verifici blana și pielea să nu apară micoze, boli de piele sau paraziți. Iar un control veterinar este indicat măcar o dată pe an, chiar dacă pisica ta pare sănătoasă și plină de energie.