Am adunat mai multe sfaturi de la personalul de bord și de la pasagerii care fac frecvent călătorii cu aeronavele și am ales câteva dintre cele mai banale lucruri pe care, totuși, nu ai voie să le faci în avion.

Atenție la igienă!

Ar fi bine să reții că, între curse, de obicei personalul de întreținere are numai 15 – 20 de minute să facă o curățenie rapidă. Tot ce reușesc ei să facă este să dea cu aspiratorul și să dezinfecteze toaletele. Astfel că scaunele, brațele scaunelor sau centurile de siguranță nu sunt niciodată curățate temeinic. Ar fi bine să folosești șervețele dezinfectante după ce pui mâna pe aceste obiecte și să fii mai atent cu igiena personală. Dar iată și ce nu trebuie să faci în avion pentru un zbor cât mai liniștit.

Reguli de bun simț. Ce să nu faci în avion!

Nu te descălța

Poziția pe scaunul din avion poate fi neplăcută după o jumătate de oră de zbor. Vei simți nevoia să te așezi cât mai confortabil, dar acest lucru nu înseamnă că te poți descălța ca acasă pentru a-ți întinde picioarele. Este un gest neplăcut pentru vecinii de scaun și cu totul deplasat.  

Nu atinge stewardesele

Dacă vrei să atragi atenția însoțitorilor de zbor, încearcă să le faci un semn discret cu mâna sau să aștepți până ajung aproape de tine pentru a le adresa cererile tale. Nu atinge stewardesele, nu le trage de mânecă și nu fluiera după ele. Nu sunt simple picolițe care aduc bere.

Nu bea apa oferită în avion

Evită să bei apa oferită în avion. În cele mai multe aeronave se distribuie simplă apă de robinet în recipiente pe care nu știi cât de bine le spală cineva. Ar fi bine să eviți apa din avion și să îți cumperi apa îmbuteliată de pe aeroport.

Evită alimentele prăjite sau condimentate

Dacă vrei să te simți cât mai bine pe parcursul drumului, evită să consumi alimente care te pot balona, care îți pot provoca greață sau indigestie. Evită și alimentele cu un miros persistent, care se răspândește în jurul tău și deranjează ceilalți pasageri.

Evită să stai ore întregi pe scaun

În condițiile în care zborul durează mai bine de 2 – 3 ore, încearcă să te mai ridici în picioare câteva minute pe culoar. Nu sta ore întregi cu picioarele ghemuite sub scaun. Circulația și tensiunea arterială vor fi afectate.

Evită să consumi prea mult alcool

Alcoolul poate genera stări persistente de rău, poți avea amețeli sau dureri abdominale din cauza lui. Evită să consumi alcool sau băuturi carbogazoase care te pot balona. Mai bine alegi un ceai sau doar apă.

Nu îți lăsa geanta sub scaunul din fața ta

Gențile, rucsacii și trollerele de mici dimensiuni se pun în spațiul de depozitare de deasupra scaunelor sau sub scaunele din fața pasagerilor. Cu toate acestea, este neplăcut să pui geanta pe care o porți apoi pe umeri pe jos, prin avion, oricât de curat ar părea. Ai grijă să îți depozitezi toate gențile în compartimentul de deasupra scaunelor.