Bogate în creme fine și arome indite, crocante sau moi, parfumate și însiropate, cele mai populare deserturi franțuzești au cucerit lumea și se numără acum printre cele mai iubite prăjituri de cofetărie și la noi.

Macarons

Pentru mulți francezi, macarons rămân în topul preferințelor, chiar dacă nu par niște prăjituri prea sofisticate. Acești biscuiți rotunzi făcuți din spumă de albuș și făină de migdale, colorați în nuanțe apetisante și umpluți cu creme irezistibile, au devenit deosebit de îndrăgiți în toată Europa și America. Ba chiar se oferă drept suvenir la unele nunți pentru că sunt asociați cu dragostea mirilor și căsnicia.

Legenda spune că macarons ar fi fost aduși în Franța de bucătarii prințesei italiene Caterina de Medici, atunci când aceasta s-a căsătorit cu regele Henric al II-lea. Dar o altă poveste, poate mai credibilă, spune că macarons ar fi fost inventate de măicuțele din Nancy, care au început să le vândă din anii 1790 cu un succes răsunător în rândul nobilimii și al negustorimii cu dare de mână.

Profiterolul

O adevărată delicatesă pentru cei care iubesc vanilia și înghețata, profiterolul pare să fie de origine italiană. Se pare că aluatul fin din care se fac gogoșelele pentru profiterol ar fi fost inventat tot de un patiser din bucătăria Caterinei de Medici. Dar francezii susțin că a fost perfecționat de un chef patiser pe nume Jean Avice care l-a modelat în forme rotunde. Puțin mai târziu, prin secolul al XVIII-lea, cofetarul Antoine Careme a venit cu ideea să umple gogoșelele cu o cremă fină de vanilie. Tot el a inventat croquembouche, celebrul turn de gogoșele umplute cu cremă și înghețată care țin loc de tort la multe nunți din Franța.

Călugărițele

Aceste mici prăjiturele ca niște păpuși, cu un corp dolofan acoperit de o manta de ciocolată și cu un cap rotund ca o bilă, îmbrăcat și el în ciocolată, se numără printre cele mai populare deserturi în Franța. Poate că vor cuceri și cofetăriile din România. Deocamdată, le putem savura la Paris sau în orice alt mare oraș francez unde mergem în călătorie.

Călugărițele au fost inventate de patiserul chef Frascati în secolul al XIX-lea la Paris. Călugărițele nu sunt ușor de făcut, au micile lor secrete și au o consistență între macarons și profiterol. Ele sunt umplute cu diverse creme, de la crema de castane, de ciocolată sau de trandafiri.

Pain au chocolat

pain au chocolat

În mod evident, ciocolata nu lipsește din renumita patiserie franceză. Pain au chocolat reprezintă micul dejun delicios și aromat alături de o cafea pentru foarte mulți francezi. Găsim această pâine cu ciocolată și în supermarketurile noastre, congelată, numai bună de băgat la cuptor dimineața.

Inițial, această pain au chocolat a fost o brioșă care a evoluat către un aluat mai bogat în unt și mai crocant devenind un fel de croisant cu ciocolată. În sudul Franței este numită ciocolatina și se pare că a fost inventată în secolul al XIX-lea.

Mille feuille

Renumita ”O mie de foi” a fost și ea creată în secolul al XIX-lea, se pare o perioadă de aur a patiseriei franceze. Prăjitura bine cunoscută și la noi constă în trei straturi de aluat de foitaj crocant și aerat, două straturi de cremă de vanilie și un strat de zahăr pudră cu diverse decorațiuni deasupra.

Prima rețetă de mille feuille a fost descoperită în cartea bucătarului Francois Pierre de la Varenne, în anul 1651, dar patiserul Adolphe Suegnot este cel care a inventat forma prăjiturii și umpluta pe care o cunoaștem azi, la mijlocul secolului al XIX-lea.

Eclerul

eclere cu cafea
eclere cu cafea

Se numără printre cele mai populare deserturi franțuzești în întreaga lume și nu este nicio cofetărie din România să nu aibă mereu eclere proaspete. Numele acestei prăjituri, în limba franceză, înseamnă ”rază de lumină” și vine de la faptul că are o glazură lucioasă, care strălucește ușor în lumină.

Umplutura eclerelor poate avea diverse arome de la ciocolată, cafea, castane, vanilie, fructe de vară sau fructe exotice, până la umpluturi sărate pe bază de brânză și mezeluri fine.

Eclerul deosebit de îndrăgit și în Franța și în Belgia este disputat de cele două țări, dar francezii consideră că a fost inventat în țara lor, posibil de patiserul Careme în secolul al XIX-lea.

Madeleine

Renumitele madeleine, mici fursecuri rotunde, moi și parfumate, simple sau cu un strat de ciocolată, sunt iubitele francezilor la micul dejun sau la o gustare alături de o cafea.

Această prăjitură pufoasă, cu un blat bogat în unt, a fost se pare inventată de chef Madeleine Paulmier pe la începutul secolului al XVIII-lea. Originea ei nu este bine cunoscută, unii spun că cel care a inventat-o a fost chef Avice care i-a dat forma distinctă de scoică. Cert este că madeleine este o prăjitură tipic franțuzească și excelentă pentru un ceai sau o cafea după amiaza.