Ce tavă aleg pentru tort?

Investește într-o tavă de calitate, de preferabil rotundă, din material nonaderent și cu pereții detașabili. Va fi mult mai ușor să scoți blatul din tavă și să îl modelezi apoi după plac. Dacă preferi, totuși, o tavă pătrată, ține cont de faptul că intră cu 25% mai mult aluat decât într-o tavă rotundă cu aceeași mărime. Ține minte și că, în tava pătrată, se coc mai întâi colțurile și apoi mijlocul, și trebuie să o ții cu câteva minute mai mult în cuptor, față de cea rotundă.

Când ung tava și când pun folie de copt?

Blaturile de tort sau de prăjituri care au la bază albușuri bătute spumă nu au nevoie de o tavă unsă cu grăsime. Este suficient să coci aluatul în tava nonaderentă, cu pereți detașabili. Dacă ungi tava cu unt, grăsimea împiedică spuma de albuș să rămână la fel de pufoasă  ca atunci când ai bătut-o. În schimb, untul este bun pentru blaturile care au la bază grăsime și praf de copt.

Când presar făină pe pereții tăvii?

Este adevărat că, dacă presari un praf de făină în tavă, după ce ai uns-o cu unt sau cu ulei, blatul de tort nu se mai lipește. În schimb, făina ar putea lăsa o crustă ușor arsă pe marginea blatului. Nu o folosi, decât dacă este necesar și anume pentru blaturile cu un conținut mare de zahăr, care se caramelizează la margini. Făina este necesară în acest caz pentru a preveni zahărul și grăsimea topită să se lipească de tavă.

Ce temperatură de coacere este necesară?

Indiferent de tipul de blat, acesta se coace 5 – 7 minute la foc iute, apoi se lasă focul treptat spre mic, pentru a se coace bine interiorul. Ține minte că, înainte de coacere, cuptorul trebuie preîncălzit, iar aerul din interior trebuie să fie deja fierbinte când bagi blatul la copt.

Trucuri utile după ce ai copt blatul de tort

După ce stingi cuptorul, întredeschide ușor ușa și mai lasă blatul înăuntru aproximativ o jumătate de oră, înainte de a-l scoate..

Taie și însiropează tortul după câteva ore de când s-a răcit. Trebuie să treacă aproximativ 6 sau chiar 8 ore pentru ca blatul să absoarbă bine și siropul și crema. Se servește întotdeauna a doua zi, după ce a stat o noapte la rece, iar aromele cremelor s-au îmbinat perfect.

sursa foto: 123rf.com