Peste 8000 de proprietari de patrupezi au răspuns unui studiu amplu care a vrut să identifice rasele de câini cuminți, obedienți, ușor de dresat și mai ales inteligenți. Conform aprecierilor, cei mai ascultători câini sunt cei de talie medie sau mare, iar rasele de talie mică sunt mult mai încăpățânate.

Este adevărat, însă, că fiecare câine se comportă așa cum a fost învățat și atitudinea stăpânului contează într-un procent foarte ridicat. Dar, în general, câinii de talie mică se simt amenințați din cauza staturii lor și se comportă mai agresiv sau refuză să asculte de stăpâni.

Border Collie, inteligent și răbdător

Pentru cei mai mulți specialiști în comportament canin, această rasă este considerată în topul raselor inteligente. Câinii Border Collie sunt foarte apreciați, sunt isteți, au instincte extraordinare și sunt capabili de un atașament ieșit din comun. Au multă răbdare, ascultă cu atenție și învață ușor comenzile stăpânului. Sunt foarte atenți cu stăpânii lor și devotați.

Ciobănescul german, câinele polițist

Rasa numărul 1 în toate secțiile de poliție, câinele Ciobănesc german este recunoscut pentru inteligența și devotamentul său. Este foarte atent și ușor de dresat deoarece este capabil să înțeleagă și chiar să anticipeze comportamentul uman. Nu este folosit doar în secțiile de poliție și de vamă, ci poate fi un companion de încredere în orice familie, un câine de pază excelent pentru copii și casă.

Collie sau ciobănescul scoțian

Este mai degrabă o familie cu mai multe rase înrudite între ele, unele cu păr lung, altele cu părul scurt, dar toate provenind de la câinele de pază scoțian, foarte iubit în Marea Britanie. Este una dintre cele mai frumoase rase și una dintre cele mai apreciate pentru inteligența, sensibilitatea și temperamentul ei deschis. Sunt câini afectuoși, sociabili, sunt isteți, învață rapid comenzi complicate și se atașează profund de familie. Un stăpân echilibrat și afectuos care crește un Collie de mic va avea un prieten devotat pe viață și unul dintre cei mai frumoși câini cuminți.

Pudelul, câinele elegant și isteț

În mod cert, orice proprietar de pudel îți va spune că se numără printre cei mai isteți și ascultători câini, deoarece este foarte atent și interesat de ceea ce face stăpânul lui. Pudelul învață în timp foarte scurt multe lucruri despre programul și viața stăpânului, învață rapid diverse comenzi și este încântat să petreacă timpul în compania oamenilor. Este un câine cuminte, care studiază oamenii și încearcă să comunice, să se joace și să răspundă nevoilor stăpânilor săi.

Bulldogul, mereu în top cu cei mai mici câini cuminți

Se știe că nu este o rasă energică, de aceea se și spune că este un câine cuminte. Dar are alte calități care demonstrează că este cu adevărat un câine cuminte. Este docil, prietenos și loial și suficient de inteligent încât să înțeleagă mai multe decât crezi tu! Chiar dacă nu toată lumea iubește bulldogii, pentru că nu sunt prea activi, cine îi cunoaște cu adevărat, îi apreciază.

Vezi care sunt cei mai frumosi caini din lume!

Care sunt cele mai populare rase de caini și cum se îngrijesc.

foto: 123rf.com

Citiți și care sunt cele mai bune trucuri pentru dresaj canin, pe Libertatea.ro