De îndată ce nopțile devin mai calde, din luna iunie, poți cultiva în curte tot soiul de legume care cresc repede: salată, ridichi, spanac sau castraveți, chiar dacă mai ai aceste legume și în solar. Astfel, te vei bucura de ele fragede și proaspete toată vara.

Ridichile

Pregătește solul unde vrei să plantezi ridichi, să fie cât mai bine afânat și săpat. Adaugă îngrășământ natural sau compost din comerț și câteva lopeți de nisip fin și curat. Plantează semințele la trei degete una de alta și udă bine aproape zilnic. Ridichile vor germina în 3 – 4 zile, mai ales în iunie și iulie când nopțile sunt calde. Iar primele roade le vei culege în aproximativ 3 săptămâni. Până și copiilor le plac ridichile fragede, crocante și dulci. 

Salata

cum păstrezi salata la frigider

Și semințele de salată pot fi cultivate în lunile iunie-iulie, dacă vremea se menține umedă. Și ele au nevoie, asemeni ridichilor, de un sol îmbogățit cu îngrășăminte și nisip. Astfel, vor germina mai repede, în aproximativ 4 zile. În funcție de soi, salata verde poate fi recoltată la 30 – 50 de zile de la însămânțare. Și nu trebuie să aștepți să se formeze o căpățână prea mare. Culege frunzele tinere și fragede, pentru că sunt mai dulci. Nu uita că salata are nevoie de apă zilnic, dacă nu plouă.

Spanacul

Una dintre cele mai rapide verdețuri de primăvară-vară, spanacul se cultivă pentru frunzele lui fragede, pline de vitamine și mai ales de fier și minerale. Se recoltează frunzele de îndată ce au crescut la 6 – 7 cm, pentru a fi cât mai fragede și dulci. Nu aștepta să se maturizeze pentru că devin mai ațoase. Imediat ce au germinat semințele, trebuie udate zilnic, folosind cantități moderate de apă, iar săptămânal se adaugă fertilizatori solubili în apă.

Legume care cresc repede în curte: castraveții

Cine are experință cu legumele, știe deja că roșiile sunt mai leneșe, iar castraveții sunt cei mai harnici. În 40 – 50 de zile de la însămânțare deja poți consuma castraveți dulci și aromați în salate sau îi poți pune în saramură de vară. Pot fi cultivați și în solar, și în curte, și în ghivece, dar important este să aibă multă lumină. De asemenea, udările trebuie să fie frecvente, să nu lași plantele să sufere de sete, pentru că micii castraveți vor fi amari.

Mazărea

cum sa pregătești mazărea nouă

Este delicioasă mazărea nouă, fiartă molcom în supă de carne și aromată cu mărar. Este una dintre legumele cele mai așteptate la mijlocul verii. Dacă ai curte, o poți cultiva ușor, pentru că nu este deloc pretențioasă, și o poți recolta deja în 2 luni de la germinarea semințelor. Are nevoie de un sol fertil și de apă moderat. Dacă nu ai apucat să o cultivi deja anul acesta, încearcă anul viitor în luna aprilie, când se încălzește bine vremea, și vei mânca mazăre din curtea ta în luna iunie.

Alte legume cu o creștere rapidă

Sfecla roșie se recoltează în 5 săptămâni.

Morcovii pot fi culeși la o lună de la germinare, cât sunt mici și dulci.

Ceapa și usturoiul verde pot fi culese la 3 săptămâni sau lăsate să facă bulb până la 3 luni.

Varza kale poate fi culeasă la 2 luni, să nu devină frunzele prea tari și amărui.