Iată care sunt 30 cele mai hrănitoare alimente, conform unui clasament realizat de Departamentul de Stat în Agricultură din Statele Unite ale Americii.

Cercetătorii au luat în calcul nu doar anumite proprietăți curative și nutritive ale acestor alimente, ci conținutul foarte bogat și echilibrat din toate elementele hrănitoare de care are nevoie organismul.

Topul realizat de cercetătorii americani cuprinde 100 de alimente și este plin de surprize! Noi am selectat 30 de alimente pe care le poți găsi ușor și la noi în țară, multe dintre ele la prețuri mici.

Migdalele

579 kcal la 100g

Scor nutrițional: 97

Migdalele se numără printre cele mai hrănitoare alimente. Chiar dacă sunt mai scumpe, la o masă, dacă servești 5 – 7 migdale crude, este suficient să beneficiezi de calitățile lor nutritive. Migdalele sunt gustoase și sunt bogate în acizi grași monosaturați care protejează inima, au o concentrație mare de vitamina E, fibre, proteine și fier. Previn anemia, îmbătrânirea celulelor și a tenului!

Calcanul

70 kcal la 100g

Scor nutrițional: 88

Calcanul era pe vremuri peștele săracilor, pescuit intensiv din Marea Neagră. Azi, a ajuns un pește scump pentru că este mai rar, dar studiile au arătat că are calități nutriționale deosebite. Este un pește care se hrănește exclusiv cu alți pești și crustacee, de aceea are carnea cea mai albă și cea mai gustoasă dintre peștii plați. Este bogat în potasiu, magneziu și fosfor, conține retinol (vitamina A) și niacină, acid folic și proteine bune.

Semințele de chia

486 kcal la 100g

Scor nutrițional: 85

Aceste semințe mici și negre au cucerit treptat toate dietele recomandate pentru slăbire, dar și pentru fortificarea organismului. Semințele de chia sunt bogate în calciu și fier, antioxidanți și proteine, potasiu și acizi omega 3. Sunt sățioase, îți dau energie, au proprietăți detoxifiante și apără organismul împotriva inflamațiile, infecțiilor și a tumorilor canceroase.

Semințele de dovleac

559 kcal la 100g

Scor nutrițional: 84

Una dintre cele mai bogate surse de fier și magneziu din natură este miezul semințelor de dovleac. Au un conținut ridicat de fitosteroli, care combat colesterolul rău, au un procent ridicat de vitamina E și vitamine din grupul B-urilor și au proteine de bună calitate. Previn apariția pietrelor la rinichi, mențin celulele tinere, ajută la combaterea proceselor inflamatorii și au efect alcalin asupra stomacului.

Sfecla roșie

22 kcal la 100g

Scor nutrițional: 70

Se știe că protejează ficatul și că este una dintre cele mai sănătoase legume pentru organism. Este un super aliment, bogat în vitamina B, mangan, potasiu și fier, fibre și folați. Împiedică formarea de cheaguri și depuneri de grăsime pe artere, protejează circulația și inima, ficatul și vezica urinară. Ajută la dezvoltarea țesutului muscular și scade tensiunea arterială.

Pătrunjelul uscat

292 kcal la 100g

Scor nutrițional: 69

Pătrunjelul bine deshidratat și folosit în mâncăruri sau salate este deosebit de nutritiv. Este bogat în fluor și calciu și ajută la întărirea oaselor și a dinților. Prin uscare, nu își pierde calitățile și poți beneficia de vitaminele importante ale pătrunjelului precum vitamina C, A, B1, B3, K și E. Are efect antioxidant, antialergic, tonifică ficatul, întărește sistemul imunitar, menține elasticitatea vaselor de sânge.

Țelina

319 kcal la 100g

Scor nutrițional: 68

Ar fi bine să consumăm cât mai multă țelină crudă în salate, în combinație cu alte legume, crudități și iaurturi. Până și frunzele pot fi puse la ciorbe și supe. Chiar dacă nu pare, țelina se numără printre cele mai hrănitoare alimente și are numeroase proprietăți medicinale: este un bun diuretic, ajută digestia, are efect antistres și este indicată în mod special celor care suferă de reumatism. Conține multe săruri minerale, colină, tirazină, vitaminele A, C și B-uri.

Mandarinele

53 kcal la 100g

Scor nutrițional: 67

Pe timpul iernii, mandarinele ar trebui consumate în cantități mai mari chiar decât portocalele. Ele sunt mai bogate în betacaroten și au un conținut ridicat de vitamina C, complexul B, E și K. De asemenea, conțin calciu, fosfor, fier și fibre bune care dau senzația de sațietate. Mandarinele cresc rezistența față de infecții și viroze, ajută la dezvoltarea oaselor, protejează vederea și au proprietăți care combat apariția cancerului.

Mazărea boabe

77 kcal la 100g

Scor nutrițional: 67

Boabele verzi și fragede de mazăre au un conținut ridicat de fosfor, magneziu, zinc și fier, precum și fibre sănătoase pentru digestie. În plus, mazărea abundă în vitamine din toată gama și este de mare ajutor celor care suferă cu inima și femeilor la vârsta a doua care se confruntă cu reumatismul și osteoporoza. Mazărea combate și oboseala cronică și dă senzația de sațietate.

Știuca

88kcal la 100g

Scor nutrițional: 65

Pește prădător, cu o carne delicioasă și plină de nutrienți, știuca este scumpă, dar merită să o consumi măcar o dată pe lună. Carnea ei albă are un conținut ridicat de vitamine și minerale precum retinol, acid ascorbic, niacină, tiamină, riboflavină și piridoxină, fier, magneziu și fosfor. Este o carne cu un conținut nutritiv ridicat și deosebit de gustoasă. De asemenea, icrele de știucă sunt apreciate și valoroase din punct de vedere nutrițional.

Alte 20 din cele mai hrănitoare alimente aflate în top

Din punct de vedere al conținutului echilibrat și bogat în elemente nutritive, am selectat alte 20 de alimente din cele 100 cuprinse în topul realizat de Departamentul de Stat pentru Agricultură al SUA.

 1. Ceapa verde
 2. Varza roșie
 3. Codul de Pacific
 4. Scoicile
 5. Grepfruit roz
 6. Frunzele de păpădie
 7. Spanacul
 8. Busuiocul
 9. Moluștele
 10. Broccoli
 11. Varza Kale
 12. Fruzele de muștar
 13. Lăptucile
 14. Coriandru
 15. Caisele
 16. Heringul
 17. Alunele de pădure
 18. Cireșele
 19. Dovleacul
 20. Tonul

sursa foto: 123rf.com

Vezi şi alimente care scad tensiunea arterială!